Sasoli kritikovao rezove u ključnim budžetskim programima EU

David Sasoli

Brisel, 22. jul 2020. – Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli kritkovao je smanjenja sredstava za ključne programe u dugoročnom budžetu koji su 27 lidera EU odobrili na maratonskom samitu ove nedelje.

Sedmogodišnji budžet vredan 1.074 milijardi evra ispregovaran je zajedno sa paketom za ekonomski oporavak od 750 milijardi evra koji treba da pomogne zemljama Unije da se povrate iz recesije izazvane pandemijom korona virusa.

Budžet i fond za oporavak mnogi lideri pozdravili su kao „istorijski“ trenutak za Evropu, ali izaziva brigu među poslanicima EP koji konačno treba da odobre budžetske promene.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Sasoli je pozdravio dogovor o paketu pomoći ali je osudio dugoročne rezove u budžetu.

Ako želimo da se kladimo na buduće generacije ne možemo smanjiti budžet za istraživanje i za mlade ljude„, rekao je Sasoli i ukazao takođe na planirana smanjenja sredstava za migraciju i politike azila, prenosi AP.

Treba da podržimo srednjoročno i dugoročno ciljeve EU„, rekao je Sasoli upozoravajući da Parlament neće odobriti budžet ako njegovi uslovi nisu dovoljno ispunjeni. On je rekao da Parlament želi da ukaže na jedan broj pitanja u konstruktivnom duhu i da ispravi neke od grešaka, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…