Saša Janković demantovao pisanje dnevnog lista Danas

Saša Janković

Beograd, 20. oktobar 2016. – Zaštitnik građana Saša Janković demantovao je navode lista "Danas" da je odlučio da bude nezavisni predsednički kandidat.

"Netačna tvrdnja objavljena na naslovnoj strani današnjeg Danasa, ilustrovana mojom fotografijom, koja glasi 'Saša Janković odlučio da bude nezavisni kandidat' i kojoj ničim nisam doprineo, nanela je veliku štetu instituciji koju predstavljam, građanima koje ta institucija štiti i meni lično", kaže se u demantiju objavljenom na sajtu Zaštitnika građana.

On je ponovio da je više puta javno, i novinarima Danasa, izjavio da radi svoj posao bez rezerve i da na pitanje o kandidaturi za predsednika ne može da odgovori, obrazloživši i razloge za to.

"I ovaj put ću da ih ponovim: Izbori nisu raspisani, moju dužnost obavljam u punom kapacitetu, kao što to čini i predsednik države Tomislav Nikolić. Zato je isticanje svake kandidature u ovom momentu neprimereno i štetno, a ako to čine ljudi na državnoj funkciji, smatram i neodgovorno. Istovremeno, ne dolazi u obzir ni odricanje od prava da, kada tome bude vreme, učestvujem u izborima", navodi se u demantiju.

Janković kaže da je i sam kao Zaštitnik građana, na svom primeru dužan da pokaže da niko ne sme da dozvoli da omalovažavanjem i diskreditacijom, političkim spletkarenjem i drugim pritiscima bude lišen "Ustavom i zakonom zagarantovanih prava bilo to pravo na porodiljsko odsustvo, dnevnicu, dečiji dodatak, rad, socijalnu pomoć, ili pravo da bira i bude biran. Jer, niko nije vlasnik tih prava, niti nosilac suverenosti u Republici Srbiji sem građana".

"Molim vas da ovaj demanti objavite u celosti, podjednako vidljivo kao i netačnu tvrdnju u današnjem tekstu", navedeno je na kraju demantija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…