Samo sedam zemalja ispunjava kriterijume Svetske zdravstvene organizacije za kvalitet vazduha

svet
Foto: pixabay.com

Ženeva – Samo sedam zemalja ispunjava međunarodne standarde kvaliteta vazduha, a smrtonosno zagađenje vazduha se pogoršava zbog oporavka ekonomske aktivnosti i toksičnog uticaja dima od šumskih požara.

To se navodi u novom izveštaju kontrolora kvaliteta vazduha IQAir.

Od 134 zemlje i regiona obuhvaćene u izveštaju, samo sedam, uključujući Australiju, Estoniju, Finsku, Grenadu, Island, Mauricijus i Novi Zeland, ispunjavaju ograničenje smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za sitne čestice u vazduhu koje izbacuju automobili, kamioni i industrijski procesi.

Velika većina zemalja ne ispunjava ovaj standard za PM2,5, vrstu mikroskopske mrlje čađi manje od širine vlasi, koja kada se udiše, može izazvati broj zdravstvenih problema i smrt.

Najzagađenija zemlja, Pakistan, ima nivoe PM2,5 više od 14 puta veće od standarda SZO, navodi se u izveštaju IQAir-a, dok su Indija, Tadžikistan i Burkina Faso sledeće zemlje po količini zagađenja.

Najzagađenija urbana oblast na svetu prošle godine bila je Begusaraj u Indiji, zemlji u kojoj se nalaze četiri najzagađenija grada na svetu.

Ali čak i u bogatim i zemljama koje se brzo razvijaju, napredak u smanjenju zagađenja vazduha je ugrožen.

Kanada, za koju se dugo smatralo da ima jedan od najčistijih vazduha u zapadnom svetu, prošle godine je postala najgora po kriterijumu PM2,5, zbog rekordnih šumskih požara koji su opustošili zemlju, šaljući toksične mikro-supstance širom te zemlje i u SAD.

U međuvremenu, u Kini je poboljšanje kvaliteta vazduha bio otežan proces prošle godine zbog oporavka ekonomske aktivnosti nakon pandemije kovida, pri čemu je u izveštaju utvrđeno povećanje nivoa PM2,5 od 6,5 odsto.

Zagađenje vazduha ubija oko 7 miliona ljudi godišnje širom sveta, više od side i malarije zajedno, a efekat ovoga se najviše oseća u zemljama u razvoju, kojima nedostaju pouzdana merenja kvaliteta vazduha.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…