Samo petina žena u Hrvatskom saboru

Hrvatski sabor

Broj zastupnica u Hrvatskom saboru ipak se povećao pa ih je sada 30, dakle, žene čine petinu parlamenta.

Na izborima u novembru mandate su osvojile 23 žene i 128 muškaraca, a trenutno u Saboru mandate ima 30 žena (20 posto) i 121 muškarac (80 posto), objavljeno je na saborskim stranicama.

Najviše zastupnica ima SDP, zatim HDZ

Stranački gledano, najviše zastupnica sada ima SDP, osam, HDZ ih ima sedam, HNS šest, Most tri, dv0e su zastupnice nezavisne, a po jednu imaju HSU, Hrid, Laburisti i stranka Milana Bandića.

Od 23 direktno izabrane zastupnice – 13 ih je bilo s lista koalicije Hrvatska raste (SDP, HNS, HSU i HL), pet iz Mosta, četiri iz Domoljubne koalicije, jedna zastupnica nacionalnih manjina. Samo jedna zastupnica, HNS-ova Anka Mrak Taritaš, u Sabor je izabrana zahvaljujući preferencijalnim glasovima birača.

Broj zastupnica očekivano se povećao nakon formiranja nove Vlada, naime deo izabranih zastupnika, poput Tomislava Panenića (Most) otišao je u izvršnu vlast, a zamenila ga je Ružica Vukovac, s druge strane, bivše ministarke poput Vesne Pusić i Milanke Opačić vratile se u saborske klupe.

Sobol: Trend nazadovanja žena na mestima političkog odlučivanja

Takvo povećanje broja zastupnica ne zadovoljava, međutim, Gordanu Sobol (SDP), dugogodišnju predsednicu saborskog Odbora za ravnopravnost polova.

Broj od 23 direktno izabrane zastupnice najmanji je od 2000. godine, podseća Sobol i upozorava kako se radi o “definitivnoj stagnaciji”, pa i trendu nazadovanja žena na mestima političkog odlučivanja. Naime, 2000. godine u Sabor su direktno izabrane čak 34 zastupnice, četiri godine kasnije njih 26, a 2007. godine 32 zastupnice.

Sobol ističe da porastu broja žena u politici ne ide u prilog zaključak DORH-a kako ne postoji zakonska osnova za pokretanje prekršajnih postupaka protiv stranka i koalicija koje na listama nisu imale najmanje 40 posto žena, jer je Ustavni sud ukinuo sankciju za nepoštovanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca.

DORH je poručio da nadležnim državnim odvetništvima neće dostavljati obaveštenja Državnog izbornog poverenstva (DIP) o listama koje nisu ispunile žensku kvotu.

Žene kao loptice za “šutiranje” između Sabora, Ustavnog suda i DORH-a

“Žene su postale loptice za ‘šutiranje’ između Sabora, Ustavnog suda i DORH-a, jer nema volje da se problem reši”, ocenila je Sobol. Predstoji, kaže, voditi bitku unutar stranaka da se zakonima, pre svih izbornim, pitanje zastupljenosti žena reši na način primeren 21. veku.

Hrvatski sabor prenosi podatke Interparlamentarne unije po kojima je svetski prosek zastupljenosti žena u nacionalnim predstavničkim telima 22,7 posto.

U jednodomnim parlamentima ili donjim domovima u svetu prosek je 22,8 posto, a u Evropi 25,7 posto. Najveća prosečna zastupljenost žena trenutno je u nordijskim parlamentima (41,1 posto), a najmanja u parlamentima zemalja Pacifika (13,4 posto).

Izvor:Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…