Samo 16 zemalja ispunjava obaveze iz Pariskog sporazuma o klimi

klimatske promene

London, 29. oktobar 2018. –  Samo 16 od 197 zemalja potpisnica Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena definisalo je dovoljno ambiciozne nacionalne planove klimatske akcije da mogu da ispune ono na šta su se obavezale, objavljeno je pred ključnu klimatsku konferenciju UN COP24 u Poljskoj u decembru.

Među tih 16 zemalja, nijedna nije iz EU ali su tri iz Evrope – Makedonija, Norveška i Crna Gora.

"Naše analize otkrile su da zemlje usporavaju sa uvođenjem nacionalno određenih doprinosa (NDC) u nacionalne zakone i politike", navodi se u rezimeu objavljenom 29. oktobra.

Sprovođenje Pariskog sporazuma zavisi od uvođenja nacionalnih klimatskih doprinosa u nacionalne zakone i politike koji definišu merljive domaće ciljeve, pojašnjava se u dokumentu.

Međutim, kako se upozorava, to uvođenje klimatskih ciljeva nije u skladu sa obećanjima i zato se javljaju sumnje oko ispunjavanja ciljeva iz Pariskog sporazuma.

Izveštaj "Usaglašavanje nacionalnih i međunarodnih klimatskih ciljeva" objavili su Grantam istraživački institut za klimatske promene i životnu sredinu i ESRC Centar ekonomiju i politiku klimatskih promena, oba sa Londonske škole ekonomije i političkih nauka, i Svetski istraživački institut.

Istraživači su upoređivali ciljeve iz NDC zemalja i koliko su ti ciljevi ugrađeni u nacionalne zakone.

"S obzirom na jaz koji već postoji između ciljeva iz Pariskog sporazuma i nacionalnih NDC, zemljama se savetuje da poboljšaju snagu i transparentnost sadašnjih ciljeva", navodi se u rezimeu stanja i dodaje da je to "važan korak prema većoj transparentnosti kredibiliteta zemalja da ispune svoje ciljeve".

Ističe se i da klimatske obaveze zemalja treba shvatiti ozbiljno i ukazuje na veliku razliku između projektovane globalne emisije u 2030. i emisija koje su u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma – zadržavanje rasta prosečne globalne temperature na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba uz ulaganje napora da to bude 1,5 stepeni dok, s druge strane, svi NDC zajedno ograničavaju rast temperature na 2,7-3,7 stepeni.

Prema rezimeu stanja, 157 od 197 zemalja odnosno strana iz Pariskog sporazuma predalo je NDC koji uključuju ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte u ekonomijama. Tih 157 zemalja bilo je odgovorno za 95% globalne godišnje emisije u 2014.

"Međutim, samo 58 zemalja je uvrstilo ciljeve za smanjenje emisije svojih ekonomija u domaće zakone i politike a samo 16 je bilo dovoljno ambiciozno da te ciljeve uvrsti u svoje NDC", ističe se u tom izveštaju.

Uz tri evropske zemlje, među tih 16 zemalja su i Alžir, Kanada, Kostarika, Etiopija, Gvatemala, Indonezija, Japan, Malezija, Papua Nova Gvineja, Peru, Samoa, Singapur i Tonga.

Rezime stanja objavljen je samo nekoliko nedelja nakon izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPČ) u kome je ocenjeno da je još moguće limitiranje prosečnog rasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

To će međutim zahtevati tranziciju bez presedana u svim oblastima društva, uključujući energetiku, poljoprivredu, transport, gradske i industrijske sisteme.

Takođe će zahtevati angažovanje nedržavnih aktera i integrisanje klimatskih akcija u javne politike i razvojne okvire.

Rezime je objavljen pet nedelja pre konferencije COP24, koja će biti održana od 2. do 14. decembra u Katovicama. On sumira ono što će biti tema konferencije – praćenje međunarodnog napretka na planu preuzetih obaveza.

I dok su ciljevi za zaštitu od klimatskih promena utvrđeni na nacionalnom nivou, pregovarači treba da definišu zajednička, globalna i obavezujuća pravila, tzv. Pariski pravilnik koji će omogućiti zemljama da upoređuju, mere i kontrolišu jedna drugoj klimatske ciljeve i napredak.

"U brojnim slučajevima nema dovoljno podataka da se utvrdi doslednost između ciljeva u nacionalnim zakonima i politikama i NDC. Zemlje moraju jasnije i detaljnije da pokažu svoje ciljeve", zaključuje se u rezimeu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…