Samit COP28 u Dubaiju baviće se procenom uspeha u smanjenju porasta temperature

Foto: Reuters

Dubai – Ovogodišnji svetski klimatski samit COP 28 u Dubaiju od 30. novembra do 12. decembra  organizuju Ujedinjene nacije.

Jedna od glavnih tema samita biće evaluacija napretka koji je ostvaren ka ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju porasta globalne temperature na „znatno ispod“ dva stepena Celzijusa.

Zbog globalnog zaostatka u ostvarenju postavljenog cilja, zemlje će pokušati tokom ovogodišnjeg samita da naprave precizan presek, kako bi se postigao dogovor oko plana da se svet vrati na pravi put ka ostvarivanju klimatskih ciljeva, prenosi Rojters.

Očekuje se da će biti predloženo preduzimanje hitnih koraka ka smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) ili povećanju investicija u zelene tehnologije.

Najteži razgovori na samitu COP28 mogu se fokusirati na korišćenje fosilnih goriva u budućnosti i na pitanje da li bi zemlje širom sveta trebalo da se čvrsto obavežu da će početi postepeno da ukidaju upotrebu uglja, nafte i gasa, energenata koji emituju CO2.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…