SafeJournalists: Novinari kao branioci ljudskih prava i dalje ugroženi

novinari

Sarajevo – U regionu Zapadnog Balkana svedoci smo ugrožavanja prava novinara i njihovog rada gotovo svakodnevno.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, ukazujemo na to da Indeks bezbednosti novinara SafeJournalists mreže za 2021. godinu u najvećem delu beleži stagnaciju ili pad u odnosu na 2020. godinu, saopštila je ova organizacija.

Novinari su branioci ljudskih prava, a ko štiti njihova prava? U regionu Zapadnog Balkana svedoci smo ugrožavanja prava novinara i njihovog rada gotovo svakodnevno. SafeJournalists regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara je mreža novinarskih udruženja i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana koja se svakodnevno bori za poboljšanje položaja novinara na tom prostoru. Jedan od vidova te borbe jeste i pokazivanje Indeksom bezbednosti novinara kako se, iz godine u godinu, menjaju odgovarajuća društvena i politička okruženja, koja imaju direktan ili indirektan uticaj na bezbednost novinara i medijskih profesionalaca”, navodi se u saopštenju SFJ.

Kako ističu, indeks mreže SafeJournalists za 2021. godinu beleži stagnaciju ili pad u odnosu na prethodnu, 2020. godinu. Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora i Srbija beleže veće ili manje padove kod merenih indkatora, dok Hrvatska i Severna Makedonija mere blagi porast.

Generalno pravno i organizaciono okruženje u kojem novinari delaju i dalje predstavlja veliki problem koji se teško rešava i poboljšava, pa na taj način i ne dozvoljava bilo kakav veći napredak. Postoje ozbiljni propusti oko shvatanja ključnih krivičnih dela. Opšti trend alternativnih mehanzama koji povezuju javna tužilaštva, policiju i novinare u radne grupe i komisije pokušava da prevaziđe barijere u primeni propisa i ozbiljne nedostatke u praksi”, ističu iz SFJ.

Kako dodaju, zvaničnici i dalje retko osuđuju napade, a veoma često su i sami vinovnici ili stvaraju okruženje u kojem se novinari veoma lako targetiraju.

Onlajn verbalne pretnje i zastrašivanja su postala realnost, a njihov broj se povećava. Raduje manji broj fizičkih napada i generalni pad broja slučajeva na štetu novinara, ali dodatno brine ozbiljnost pretnji koje se izriču i činjenica da procesuiranje i izrečene sankcije i dalje nemaju odvraćajući efekat. Novinari kao branitelji ljudskih prava i dalje ostaju na vetrometini napada kako predstavnika vlasti tako i ekstemnih grupa i pojedinaca”, zaključuje se u saopštenju.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…