Šabić: Tužilaštvo bi moralo da proveri informacije koje je izneo radnik Krušika

Rodoljub Šabić

Beograd, 21. oktobar 2019. – Prvi poverenik za informacije od javnog značaja u Srbiji, advokat Rodoljub Šabić, izjavio je za N1 da bez obzira da li radnik „Krušika“ Aleksandar Obradović ispunjava formalne uslove da bude uzbunjivač, u zakonima jasno stoji da odavanje informacija klasifikovanih kao tajna, a kojima se prikrivaju nezakonite radnje, nisu odavanje tajne.

Šabić je u Danu uživo TV N1 istakao da strogo formalno samo sud može da pruži validan odgovor da li je Obradović uzbunjivač ili ne.

 On je podsetio i da zakon dozvoljava mogućnost tzv. eksternog uzbunjivanja, tj. direktnog obraćanja javnosti, bez prethodne interne procedure.

Bio ili ne bio formalno uzbunjivač, oba zakona su izričita u pogledu da odavanje informacija koje su klasifikovane kao tajna, a kojima se prikriva nezakonita radnja, nije odavanje tajne“, podsetio je.

Šabić je istako da prema dokumentaciji koju je Obradović učinio dostupnom javnosti, firma koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije, ima povlašćen položaj među izvoznicima oružja.

Sa stanovišta funkcionisanja normalnog sveta to bi bio razlog da se sve to ispita (…) Izneo je informacije koje bi nadležni organi morali da provere“, kazao je Šabić.

Dodao je i da ne vidi koja je šteta naneta „Krušiku“ otkrivanjem tih informacija, sve i da u njima ni nema krivičnog dela.

Bivši poverenik je ocenio i da je način lišavanja slobode Obradovića bio neprimeren, jer se, kako je podsetio, radi o čoveku koji je priznao radnju (ne i delo), i nije pravio nikakve probleme.

U tom kontekstu se osvrnuo i na jednomesečni pritvor koji je bio određen Obradoviću, pre nego što je u međuvremenu preinačen u kućni pritvor.

Veliko pitanje je da li je pritvor potreban. Sav materijal je dostupan, priznao je radnju. Koje bi dokaze sakrio kad je priznao radnju“, upitao je Šabić.

Podsetio je i da je krivice nedavno oslobođen bivši šef kabineta nekadašnjeg ministra policije, koji je bio optužen za odavanje službene tajne narko klanu Darka Šarića, a koji svojevremeno nije bio pritvoren mesec dana, već 48 sati.

Šabić je primetio i da se često suočavamo sa slučajevima da pravosudni organi i organi sile treniraju strogoću na običnim građanima ili oponentima režima, dok na mnoge postupke pripadnika političke elite ne reaguju, pa čak može delovati i da ih zataškavaju.

Podsetimo, Obradović je uhapšen nakon što je medijima otkrio da GIM, firma koja se dovodi u vezu sa ocem ministra Nebojše Stefanovića, ima povlašćen položaj među izvoznicima, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…