Šabić: Slučaj Aleksandra Obradovića pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan

Beograd, 22. septembar 2022. – Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da primer uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, protiv koga tri godine traje istraga zato što je preko medija obelodanio zakulisne radnje u toj fabrici odbrambene industrije, pokazuje da je „Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan“.

Šabić, koji je i prvi poverenik za informacije od javnog značaja, rekao je za „NIN“ da taj i drugi zakoni, ali i institucije koje bi trebalo da zaštite ljude koji ukažu na kriminal, korupciju, ili javašluk u svojoj sredini „ne funkcionišu“ i da uzbunjivači „nedopustivo često, gotovo po pravilu, prolaze loše„.

Lane sam, na drugu godišnjicu ‘slučaja Krušik’, kao predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava i uzbunjivača, za medije izjavio da smo u nepoštovanju zakona i urušavanju institucija ‘stigli do nivoa od koga je čak i teško zamisliti niži’. Moram konstatovati da sam pogrešio, suočavamo se sa još nižim„, rekao je Šabić.

On je podsetio da je Aleksandar Obradović pre tri godine, uz učešće većeg broja operativaca MUP-a i BIA, „kao da je vođa velike kriminalne ili terorističke organizacije, uhapšen i odveden u zatvorski pritvor„, kao i da su „velikom delu stručne i opšte javnosti legalitet i legitimitet ovog hapšenja bili sporni„.

Akcija je usledila nakon što je Obradović posredstvom novinara obelodanio informacije o poslovanju Krušika sa firmom GIM, u čije je vlasništvo bio uključen otac tadašnjeg ministra policije.

Šabić je dodao da je Obradović na slobodi, ali „u mučnoj situaciji, suspendovan na poslu, ugrožene egzistencije i predmet istražnog postupka za koji je neizvesno koliko će dugo trajati„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…