1. Početna
  2. Društvo
  3. Šabić: Problem nestalih beba još čeka rešenje

Šabić: Problem nestalih beba još čeka rešenje

beba

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je Komlena Lalovića, pronalazača uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva i s njim razgovarao o mogućnostima korišćenja njegovog patenta (dualnog biometrijskog skenera) u svrhu sprečavanja eventualnih zloupotreba, kao što su krađa ili zamena beba u porodilištima.

Poverenik je obećao da će, u granicama ovlašćenja, nastojati odnosno da će sugerisati nadležnima da stvore uslove za primenu ovog patenta u našim porodilištima.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

Neposredan povod za obraćanje meni bio je višegodišnji angažman Poverenika u pružanju pomoći roditeljima tzv. nestalih beba. Još pre više godina upozoravao sam na indikativnu činjenicu da se roditelji nestalih beba suočavaju s mnoštvom problema u pristupu relevantnim informacijama i da do mnogih informacija dolaze tek nakon žalbi Povereniku i njegovog angažmana.

Još krajem 2008.g. upozorio sam nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom međunarodnog Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013.g.

Pratim aktivnosti na pripremi tzv. Zakona o nestalim bebama i u okviru toga neslaganja i nesporazume između nadležnih i roditelja. I sada, kao i uvek ranije stojim na stanovištu da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba u najvećoj mogućoj meri da vode računa o stavovima roditelja. Svakako da nije dobro što se sa donošenjem tog zakona odnosno preduzimanjem drugih, odgovarajućih mera značajno docni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu.

Patent gospodina Lalovića naravno ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi po svemu sudeći mogao da ih otkloni u budućnosti. S tim u vezi dobro je što je on tražio i dobio, od nekoliko naših najvažnijih porodilišta potvrdu vrednosti svog patenta, odnosno njihovu zainteresovanost da počnu sa njegovim korišćenjem.

Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača, koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji.

Sugerisaću nadležnom ministarstvu da odgovarajućim pravilnikom uredi mogućnost korišćenja dualnog biometrijskog skenera (uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja) u našim porodilištima. Razume se, budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka, ona bi se vršila isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke, ali mislim da bi u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…