Šabić: Nekorektne, i bez osnova, ocene predsednice Vlade o radu Poverenika

Rodoljub Šabić

Beograd, 21. april 2018. –  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenjuje da su javno iznete ocene predsednice Vlade Ane Brnabić o nekakvoj navodnoj "nespremnosti Poverenika da sarađuje" date u kontekstu opravdanih, oštrih reakcija javnosti na neka veoma loša rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nekorektne i lišene svakog osnova.

Poverenik je u pismu upućenom predsednici Vlade, ukazao da je samo tokom 2017.godine dao 79 mišljenja na nacrte i predloge zakona i drugih podzakonskih akata i propisa, od čega 60 na nacrte i predloge zakona, neka od njih i izuzetno obimna.

U saopštenju se navodi da je Poverenik ukazao da je broj u svrhu pružanja pomoći održanih sastanaka i konsultacija višestruko veći, kao i da ne postoji ni jedan jedini slučaj da je neko ministarstvo ili Vlada zatražilo od Poverenika sastanak, konsultacije i mišljenje, a da on nije izašao tome u susret.

"I primeri Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o kojima je predsednica Vlade govorila to potpuno potvrđuju i demantuju njene navode. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je tražilo i dobilo veći broj sastanaka i konsultacija. A Ministarstvo pravde, nikada nije tražilo ni sastanak ni konsultacije, čak ni, iako po Poslovniku vlade dužno, mišljenje Poverenika. Poverenik je, ipak, nakon što se sa sadržinom Nacrta upoznao na Internetu, dostavio, i to veoma obimno, mišljenje", navode iz ove institucije.

U saopštenju se navodi i da je Poverenik ukazao da stvari zapravo stoje sasvim obrnuto, da odnos vlade prema Povereniku obiluje nekorektnim primerima.

"Poverenik je u pismu naveo više takvih primera naglašavajući da bi spisak nekorektnosti od strane vlade mogao biti i daleko duži i mogao uključivati i neke neprijatne stvari o kojima ne  želi da govori u javnosti pre nego što o njima razgovara sa predsednicom Vlade", navedeno je u saopštenju.

Poverenik je  naglasio da "od vlade očekuje odgovore na pitanja koja je ranije postavio, kao i da se predsednica vlade uzdrži od neargumentovanih, netačnih ocena rada institucije Poverenika".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…