1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Šabić: Napad na Vuka Cvijića je providan pokušaj zastrašivanja novinara

Šabić: Napad na Vuka Cvijića je providan pokušaj zastrašivanja novinara

Rodoljub Šabić

Beograd, 26. jul 2022. – Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je napad funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića na novinara NIN-a Vuka Cvijića „providan pokušaj zastrašivanja“ ne samo njega već svih novinara koji imaju hrabrosti da pišu o kriminalu, korupciji, zlopotrebama i vezama pripadnika političke elite sa organizovanim kriminalom.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, u pisanoj izjavi naglasio je da su Đukanovićeve objave na društvenim mrežama po kojima je Vuk Cvijićlažov koji će odgovarati za svaku laž koju je napisao i izgovorio“ zapravo „ničim potkrepljene besmislene insinuacije čiji jedini, neprikriveni cilj je zastrašivanje“.

Vuk Cvijić je profesionalac veran najboljim standardima novinarske profesije, autor niza ozbiljnih, analitičkih, činjenicama poptkrepljenih tekstova o raznim veoma delikatnim temama za koja je dobio prestižna priznanja obe nacionalne novinarske asocijacije i UNS i NUNS. Uz to je ilično hrabar, čvrst čovek koji je i do sada uspešno podnosio ne retke i potencijalno mnogo opasnije pritiske i zato nije nimalo verovatno da ga ovo može zastrašiti„, ocenio je Šabić.

Dodao je da je Cvijić dao izuzetan doprinos istraživačkom novinarstvu pišući seriju tekstova o ugrožavanju javnog interesa u „Krušiku“, kao i da poruka koju je Đukanović napisao na Tviteru nije bila upućena samo Cvijiću, već i drugim novinarima.

Vlasti, čiji eksponent je Đukanović, smetaju slobodni mediji, ozbiljno i odgovorno novinarstvo, i ona nastoji da ih potkopa i onemogući ne birajući sredstva. Đukanovićev napad na Cvijića može biti i nagoveštaj serije sličnih. On je nedavno vređao novinara ‘Vremena’ Nedima Sejdinovića a samo dan nakon pretnje Cvijiću sličnu poruku uputio je i novinaru Slobodanu Georgijevu, direktoru ‘Newsmax Adria’„, istakao je Šabić.

On je zaključio da su optužbe bez dokaza propraćene pretnjama, „izraz i potvrda neprihvatljivog odnosa vlasti prema slobodi izražavanja i slobodi medija„, i da „zaslužuju osudu svakog ko se ne miri sa obesmišljavanjem ustavnih garancija demokratskih sloboda„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…