Šabić: Nacrt Zakon o zaštiti podataka ličnosti ispod očekivanja

Rodoljub Šabić

Beograd, 3. januar 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da Nacrt novog zakona o zaštiti podataka ličnosti na koji se čega pet godina, daleko ispod onoga što se moglo očekivati.

Radna grupa Ministarstva pravde završila je nacrt zakona i 1. decembra počela je javna rasprava u toku koje zainteresovani mogu da dostave mišljenja i sugestije.

"Ja još uvek završavam mišljenje o tom zakonu, ali ono što mogu da kažem jeste da je taj tekst daleko ispod onog što se moglo očekivati", rekao je Šabić za televiziju N1.

On je kazao da je pre objavljivanja Nacrta zakona poslao svoj predlog tog zakona koji je urađen u saradnji s nevladinim organizacijama, ali da je od premijerke Ane Brnabić, posle dva meseca, dobio odgovor da se zakon izgubio.

"Mi smo ponovo poslali zakon i od premijerke smo dobili pismo da je zakon dobar i dostavili smo ga toj radnoj grupi", kazao je Šabić. 

Upitan kakav je odnos zakonodavne i izvršne vlasti prema instituciji poverenika, Šabić je odgovorio da o odnosu parlamenta dovoljno govori činjenica da krši sopstveni poslovnik, jer poslednje tri godine ne razmatra njegov godišnji izveštaj.

Govoreći o odnosu sa izvršnom vlasti, Šabić je kazao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je zaduženo za sprovođenje zakona o slobodnom pristupu informacija, nije reagovalo na "stotine prijavljenih prekršaja".

"Tražio sam 40 puta i od Vlade da izvrši svoju obavezu i dostavi informacije, pre svega novinarima, vlada to nije uradila", rekao je Šabić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…