Šabić: Kontinuirano loš odnos vlasti prema ustavnom pravu građana da javno izraze svoje nezadovoljstvo

Beograd, 21. oktobar 2022. – Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da sukobi policije i demonstranata na Šodrošu u Novom Sadu „predstavljaju još jedno u nizu upozorenja na kontinuirano loš odnos vlasti prema ustavnom pravu građana da javno izraze svoje nezadovoljstvo protiv mera koje smatraju nezakonitim i suprotnim javnom interesu“.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, u pisanoj izjavi rekao je da je neprihvatljivo da se „građani koji blagovremeno upućuju argumentovane kritike i pitanja povodom planiranih aktivnosti vlasti, a koje doživljavaju kao ekocid ili urbicid, umesto sa argumentima i odgovorima suočavaju sa ignorisanjem od strane nadležnih„.[/quotes]

Dodao je da nije normalno da se posle toga, u pokušaju da se suprotstave realizaciji tih aktivnosti, koje su čak i „formalno pravno kontroverzne„, suočavaju sa brutalnom silom.

Posebno je zabrinjavajuće što tu silu uz policiju sve češće primenjuju razna privatna obezbeđenja, parapolicijske snage koje se ponašaju kao da imaju ovlašćenja ravna policijskim, ili veća„.

Prema njegovim rečima, zakon propisuje da policija može da upotrebi silu, ali takođe propisuje da „primena prinude bude postupna, od najlakšeg prema težem sredstvu“ i, uz minimum neophodne sile, dok se „nedopustivo često“ pokazalo tokom više protesta građana da policija postupa ne samo suprotno zakonu nego čak i „ekstremno brutalno„, kao i da to, „iako po zakonu kažnjivo, ostaje bez ikakvih posledica„.

Nije sporno ni da nadležni protiv učesnika protesta koji prekrše zakon mogu pokretati prekršajne pa i krivične postupke, ali u svrhu opravdanih ciljeva zakona, a ne radi pukog zastrašivanja građana„, istakao je Šabić i dodao da smo „nažalost već bili svedoci da je vlast krajem prošle godine uprkos upozorenjima struke sprovela pravu kampanju masovnog pokretanja neosnovanih, besmislenih prekršajnih postupaka čija jedina svrha je bilo maltretiranje i zastrašivanje„.

Naglasio je da je „licemerna“ praksa u kojoj policija s jedne strane štiteći akcije koje investitorima bliskim vlasti donose ogromne profite postupa preterano „revnosno“ i prekoračuje ovlašćenja a sa druge strane nadležni zatvaraju oči pred očiglednim, po zakonu kažnjivim kršenjima zakona na štetu građana.

Takva praksa pre ili kasnije vodi ka još oštrijim sukobima građana i policije sa posledicama koje mogu biti nesagledive„, istakao je Šabić.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…