1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Šabić: Generalne uredba o zaštiti podataka o ličnosti EU traži adekvatnu reakciju

Šabić: Generalne uredba o zaštiti podataka o ličnosti EU traži adekvatnu reakciju

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je to što su Evropski parlament i Savet EU usaglasili tekst Generalne uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, činjenica koja je od značaja i za Srbiju, koja zahteva pažnju nadležnih i njihovu adekvatnu reakciju.

S tim u vezi, poverenik Rodolјub Šabić izjavio je sledeće:

"Sada je poznato kako će ubuduće, i to na dug rok, izgledati jedinstven pravni režim zaštite podataka o ličnosti na velikom prostoru koji čine 28 država i na kome živi 500 miliona ljudi, a kome Srbija kroz otvoreni proces integracije gravitira.

Naša zemlja ima i formalnu obavezu da usklađuje naš pravni sistem sa standardima koji važe u EU, to je predviđeno još Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a i Akcionim planom za poglavlje 23, a što je još važnije, ima veliku, objektivnu potrebu da njihovom implementacijom popravi veoma loše stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti. Veoma važna pretpostavka za to je usvajanje novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ali, iako nadležno ministarstvo na tome "radi" već godinama, novi zakon još nemamo.

Zbog toga sam sa saradnicima pripremio i u oktobru 2014. stavio na raspolaganje Ministarstvu pravde i Vladi, kompletan model novog zakona. Model je dobio visoke ocene i podršku stručne javnosti, i naše i strane. Iz Vlade je javno saopšteno da će taj model biti osnova novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Isto je navedeno i u Akcionom planu za poglavlje 23 i predviđeno da će novi zakon biti donet u četvrtom kvartalu ove godine. O tome da Model zakona koji je pripremio Poverenik treba da bude osnova novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti u dva navrata sam razgovarao i sa premijerom, i na osnovu sadržine tih razgovora očekivao sam da će izvesno tako i biti.

Nažalost, novi zakon nije donet, a Ministarstvo pravde predstavilo je nedavno javnosti nacrt koji gotovo da i nema dodirnih tačaka sa modelom koji je pripremio poverenik.

To praktično znači da je Akcioni plan za poglavlje 23 koji je usaglašen sa EU prekršen i pre nego što je poglavlje otvoreno. Ali još važnije od toga je to da nacrt koji je pripremilo Ministarstvo pravde, daleko ispod potrebnog nivoa, ne nudi rešenje ni za jedan od niza krupnih, u praksi uočenih problema, čak bi njegovo usvajanje izazvalo i niz novih. Uz to, već na prvi pogled je očigledno da je sadržina tog nacrta daleko od usklađenosti sa stavovima odnosno standardima iz upravo usaglašene Generalne uredbe o zaštiti podataka o ličnosti EU.

Potrošeno je mnogo vremena bez efekata, a problemi u oblasti zaštite podataka o ličnosti su sve veći, stanje vrlo zabrinjavajuće. Zbog toga još jednom apelujem na Ministarstvo pravde i Vladu, da iskoriste Model zakona, pripremljen u Službi poverenika, u najboljoj nameri da se pomogne naporima Vlade Republike Srbije, a na osnovu znanja i iskustava koji su, bar u našim uslovima bez konkurencije."

Izvor:Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…