Šabić: Evropski parlament je dao ozbiljno političko upozorenje Srbiji

Rodoljub Šabić

Beograd, 28. mart 2021. – Ko mirnu revoluciju čini nemogućom, nasilnu čini gotovo izvesnom, izjavio je u intervjuu FoNetu advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić ukazuje na ogromnu težinu nedavne Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji,  koju „nije usvojilo pevačko društvo, već politička organizacija“.

On je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić rekao da Rezolucija nije „pala sa neba“, već govori o stvarima kojih smo svi savršeno svesni.

Njena sadržina uobličavana je pojačanim napadima na novinare, nevladine organizacije i opoziciju, objasnio  je Šabić i poručio da se ne može reći da je „preoštra ili politička“.

Uprkos tome što rezolucija nije obavezujuća,  kako je napomenuo, reč je o „ozbiljnim političkim upozorenjima“, što pokazuje i činjenica da nisu uspeli „napori da se glasanjem po delovima određeni amandmani eliminišu“  i ublaži  diplomatski rečnik koji manje „tetoši“ ovdašnje vlasti.

„Imati iluzije u pogledu toga da možete napredovati u procesu evropskih integracija ili postati član, a igrnorisati ocene koje daje Evropski parlament  je velika zabluda“, predočio je Šabić i konstatovao da je „ogromna politička težina tog dokumenta, iako on nije pravni, već politički akt“.

Prema njegovom uverenju, ovdašnje vlasti će pokušati da Rezoluciju „gurnu pod tepih“, jer su u njoj apostrofirane i afere i napadi na medije, na opoziciju i civilni sektor, koji potiču i iz Skupštine Srbije, na čiji rad evroparlamentarci takođe imaju primedbe.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…