Šabić: Cilj presude protiv KRIK-a je gušenje kritičke reči i kršenje prava javnosti

Rodoljub Šabić

Beograd – Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da presuda protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) po tužbi doskorašnjeg direktora BIA, a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića za cilj ima „gušenje“ kritičke reči i kršenje prava javnosti.

Podsećamo, sudija Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK jer je objavio vest sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj je preneo ono što se dešavalo u sudnici.

Kako je objavljeno, KRIK je osuđen, nakon što je Gašić u aprilu prošle godine tužio taj portal za povredu ugleda i časti pošto je KRIK, prenoseći dešavanja sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, citirao prisluškivani razgovor članova te kriminalne grupe, u kom je pomenuto da je tadašnji direktor BIA „na kazanu kod Jotića„.

Šabić je ocenio da presuda protiv KRIK-a doprinosi sve većoj upotrebi „SLAPP tužbi„, odnosno tužbi koje se podnose sa idejom „zastrašivanja i vršenja pritiska na tužene„.

Nije slučajno da se naša zemlja našla u najužem izboru za titulu ‘SLAPP zemlja godine’, evropsko ‘priznanje’ za zastrašivanje novinara koje dodeljuje CASE, Koalicija protiv SLAPP-a u Evropi„, naveo je on u saopštenju.

On je istakao da ukoliko ta presuda ne bude ukinuta, pokazaće se da je pravosuđe u Srbiji postalo „mehanizam za zastrašivanje neposlušnih„.

Novinari KRIK-a nisu izneli nikakav vrednosni sud ili ocenu, samo su verno preneli ono što se dogodilo u toku sudskog postupka. Uz to su, profesionalno, pre objavljivanja teksta pokušali da dođu do ministra i dobiju komentar od njega, zbog čega su objavljivanje odložili, ali je on odbio da razgovara sa njima„, naveo je Šabić.

Takođe je rekao da je, iako obrazloženje presude još nije dostupno javnosti, teško zamisliti šta prvostepeni sud može navesti u prilog stavu da su novinari profesionalnim i objektivnim izveštavanjem sa nekog događaja povredili čast i ugled bilo koga, pogotovo javnog funkcionera.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…