Sa više od 1.700 obučenih posmatrača CRTA prati izborni dan 21. juna

izbori

Beograd, 14. jun 2020. – Iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), saopštili su da je njihova posmatračka misija završila obuku i regrutaciju više od 1.700 posmatrača koji će na izborni dan, 21. juna, biti raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta.

Posmatranje izbornog procesa na ovakvom uzorku omogućiće Crti izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.

Posmatrači, obučeni po najvišim međunarodnim standardima, pratiće kvalitet izbornog procesa na biračkim mestima kao i dešavanja i atmosferu ispred biračkih mesta“, naveli su iz te organizacije.

S obzirom da je zbog pandemije kovida-19 produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta i da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo da na ovakav način glasaju, Crta će po prvi put pratiti i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova.

Takođe, pravni tim Crte pratiće rad Republičke izborne komisije.

Posmatrači će biti na biračkim mestima od trenutka pripreme biračkog mesta za otvaranje, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana“, kažu oni.

U saopštenju se dodaje da su svi posmatrači Crte, koji će biti na biračkim mestima 21. juna, prošli sveobuhvatnu obuku po najvišim međunarodnim standardima kao i više faza testiranja i simulacija izbornog dana.

Posmatrači su, prilikom pridruživanja posmatračkoj misiji Crte, potpisali i Kodeks ponašanja koji zahteva poštovanje principa profesionalnosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, tačnosti i objektivnosti kao i donošenja zaključaka isključivo na osnovu dokumentovanih i potvrđenih činjenica“, stoji u saopštenju.

Tokom izbornog dana posmatračka misija Crte obaveštavaće javnost u više navrata o tome kako protiče proces glasanja dok će iz sata u sat izveštavati o izlaznosti.

Tokom celog dana na sajtu Crte, YouTube kanalu i Facebook strani, građani će, osim konferencija u 9.30, 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 i oko 22 časova, na kojima će biti saopštavane informacije o dešavanjima na biračkim mestima, moći da prate i pristizanje informacija sa biračkih mesta i kako pozivni centar pruža podršku posmatračima“, naveli su iz Crte.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…