1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. S.O.S. za Jadran: Jadranske zemlje ujedinjene u borbi protiv eksploatacije nafte

S.O.S. za Jadran: Jadranske zemlje ujedinjene u borbi protiv eksploatacije nafte

Inicijativa S.O.S. za Jadran je u Splitu okupila predstavnike i predstavnice ekoloških organizacija i građanskih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu Jadrana od naftnog zagađenja.

Budući da se u svim navedenim zemljama suočavamo s istim scenarijima koje nam serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučeno je da se pokrene zajednička borba za očuvanje celog Jadranskog mora od uništenja.

Pretnje Jadranu s kojima se suočavamo nadilaze nacionalne granice i uspešno se mogu rešiti samo na međunarodnom nivou jer Jadran je jedan, zajednički, i njegova dobra možemo koristiti isključivo na način da istovremeno zajedno štitimo ekološke procese i sisteme“, rekao je biolog Mosor Prvan iz Udruge Sunce iz Splita.

Istom retorikom koriste se vlade u svim jadranskim zemljama, naglasio je Mattia Lolli iz italijanske ekološke organizacije Legambiente.

U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore je da u Italiji postoji veliki pokret protiv naftnih bušotina koji okuplja ne samo ekološke udruge, već i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na protestima se okuplja preko 60 000 ljudi“, zaključio je Lolli.

Mobilizacija građana i građanki u Italiji ima konkretne rezultate. Zahvaljujući pritisku i radu italijanskog pokreta protiv naftnih bušotina, 10 regionalnih vlada podnelo je zahteve za nacionalni referendum, traže izmene štetnih zakona i već su poslali pritužbe Evropskoj komisiji.

S druge strane, u Crnoj Gori javnost uopšte nije informisana o planovima njihove vlade po pitanju Jadrana.

“Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana odvija se na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez adekvatnog informisanja javnosti. Onog trenutka kada građani i građanke počnu dobijati pravu informaciju o uticaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, njihovo mišljenje se bitno menja što pokazuju i najnovija istraživanja“, kazala je Nataša Kovačević iz crnogorske organizacije Green Home.

Koalicija S.O.S. za Jadran naručila je anketu o temi nafte u Jadranu koju je sredinom oktobra provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1000 ispitanika/ca iz cele Hrvatske. Na pitanje „jeste li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu?“ protiv se izjasnilo 49,4% građana/ki, za 37,9% dok 12,7% ne zna. Posebno protivljenje izrazili su ispitanici iz Dalmacije gde je odnos 56% protiv bušenja, a 31% za.

Izvor: Koalicija S.O.S. za Jadran

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…