Ruski pamfleti u crnogorskim onlajn medijima

novinar

Podgorica, 13. februar 2020. – Onlajn mediji u Crnoj Gori često ne prepoznaju ruske propagande pamflete koji su maskirani u novinarske izveštaje, pa ih objavljuju i tako doprinose njihovom širenju, zaključci su analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande.

To su zaključci analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande koju je uradio Centar za demokratsku traniziciju (CDT).

Ruske propagandne narative objavljuju gotovo svi onlajn mediji, bez obzira na deklarisanu uređivačku politiku medija u delu spoljnopolitičkih pitanja.

CDT je analizirao oko 200 tekstova koji se bave ruskim oružjem i vojnom moći, a koji su u periodu od decembra 2015. do decembra 2018. objavljeni u crnogorskim medijima (TVCG, TV Vijesti, TV Prva, TV Nova, ND Vijesti, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, list Informer, Portal Analitika, Vijesti online, Antena M, CDM i IN4s).

Cilj analize je da se utvrdi koji se narativ plasira i kakvu priču pričaju mediji.

Narativ o ruskom oružju nije kreiran u Crnoj Gori već u tabloidima iz regiona i na mnogobrojnim proruskim i desničarskim portalima. Te informacije ne moraju nužno biti netačne, ali mediji prilikom objavljivanja mogu koristiti različite manipulacije ili nepoštovati osnovne principe profesionalnog izveštavanja. Priče o ruskom oružju koje se dominantno prenose na onlajn medijima u Crnoj Gori, a manje na televiziji i u štampi, zbog specifičnog, znatno zahtevnijeg procesa pripreme priloga i tekstova,“ navodi se u studiji.

Analiza je pokazala da su akteri ili izvori informacija koje sadrže narativ o svemoćnom ruskom oružju i koji prenose poruke, dominantno ruski.

Rusko oružje u analiziranim tekstovima predstavlja se kao: zastrašujuće, nepobedivo, superiorno i najpouzdanije. Tekstovi mahom ne nude dovoljno činjenica koje bi se omogućile da se proveri da li je objavljeni sadržaj zaista tačan„, navodi se u analizi.

Narativ o ruskom oružju koji se gotovo svakodnevno širi ima za cilj da usmeri stavove i zaključke čitalaca tih sadržaja u određenom smeru koji odgovara političkom i ideološkom opredeljenju onih koji takav sadržaj kreiraju ili naručuju,“ ističe se u studiji CDT.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…