Ruski mediji sprovode širenje lažnih vesti o korona virusu

lažne vesti

Brisel, 20. mart 2020. – Stručnjaci Evropske unije ocenili su da ruski mediji koji podržavaju predsednika Vladimira Putina sprovode kampanju širenja lažnih vesti sa ciljem podrivanja poverenja u sposobnost evropskih zdravstvenih sistema da se nose sa pandemijom novog korona virusa.

U izveštaju u koji je Asošiejted pres imao uvid navodi se da su stručnjaci EU registrovali gotovo 80 slučajeva dezinformacija povezanih sa korona virusom u poslednja dva meseca, uključujući tvrdnje da je korona virus biološko oružje napravljeno na Zapadu.

Kampanja je osmišljena tako da pojača konfuziju, paniku i strah i da ljudima onemogući pristup pouzdanim informacijama o virusu i merama javne bezbednosti„, navodi se u izveštaju odseka EU za borbu protiv lažnog informisanja.

Stručnjaci EU izdvojili su u izveštaju medije RT, Sputnjik, Orijental rivju, Geopolitika i druge.

Kao primere lažnog izveštavanja, naveli su tekstove u kojima se tvrdi da je korona virus manje opasan od gripa, da je razvijen u SAD, da su ga u Evropu doneli migranti.

Stručnjaci EU za dezinformacije navode da Rusija kontinuirano deluje protiv EU od 2014. godine, podržavajući krajnje desne i antievropske političke partije i napadajući integritet vodećih medija.

U izveštaju se navodi da je RT na španskom 12. izvor po popularnosti kada je reč o sadržajima povezanim s korona virusom na brojnim jezicima, među kojima su engleski, španski, ruski, italijanski i arapski.

Poruke na španskom usmerene su na ljude u Evropi i Latinskoj Americi i njima se „podstiču apokaliptične priče, okrivljuju kapitalisti da pokušavaju da zarade na virusu i ističe kako se Rusija i Putin dobro nose s epidemijom„, piše u izveštaju.

Rusija je objavila da je u toj zemlji korona virusom zaraženo 199 osoba, dok mnogi zdravstveni stručnjaci predviđaju da je taj broj mnogo veći, jer infekcije prolaze nezapaženo pošto testiranje nije rašireno.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje EU o dezinformacijama iz Rusije, ocenivši da su to „lažne vesti“ i da su deo kampanje protiv te zemlje.

Portparol Evropske komisije Piter Stano ranije je rekao da većina dezinformacija o korona virusu ili potiče iz Rusije ili može da bude dovedena u vezu „s medijskom kućom očigledno naklonjenom Kremlju„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…