1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Rumunski zvaničnik traži ukidanje antikorupcijskog zakona

Rumunski zvaničnik traži ukidanje antikorupcijskog zakona

Bukurešt, Rumunija

Bukurešt, 08. januar 2017. – Rumunski zvaničnik je Ustavnom sudu te zemlje podneo žalbu na zakon kojim je osuđivanim osobama zabranjeno da budu ministri, navodeći da je takav zakon neustavan. 

Ovaj potez, povučen usred zabrinutosti da nova vlada možda želi da uspori borbu protiv korupcije, odmah je naišao na kritike predsednika Klausa Johanisa.

Njegov portparol Madalina Dobrovolšči rekla je da Johanis želi jasne zakone i da želi da građani razumeju koliko je ovakav potez opasan. Rekla je i da je dužnost predsednika da obezbedi poštovanje Ustava.

Peticija bi mogla da pomogne predsedniku Socijalnodemokratske partije Liviju Dragnei, koji nije mogao da postane premijer zbog toga što je bio osuđivan za nameštanje izbora.

Njegova stranka je ubedljivo pobedila na izborima 11. decembra, ali zbog zakona koji je stupio na snagu 2001. godine  –  u vreme priprema Rumunije za članstvo u EU, Dragnea nije postao premijer. On je rekao da taj zakon nije pravedan.

Ombudsman Viktor Čiorbea je rekao da ima čvrste argumente na osnovu kojih traži da zakon bude ukinut i da bi trebalo da postoji ravnoteža između državnih vlasti.

Rumunija je u sredu imenovala novu vladu, koju predvodi premijer Sorin Grindeanu.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…