Rumunija preuzela predsedavanje Savetom EU

romania2019.eu

Bukurešt, 11. januar 2018. – Zvaničnici EU naglasili su na ceremoniji povodom rumunskog preuzimanja predsedavanja EU da Bukurešt tu dužnost preuzima u ključnom trenutku u istoriji Unije, kada predstoje Bregzit, izrada višegodišnjeg budžeta i evropski izbori koji će umnogome odrediti budućnost EU.

Izražavajući uverenje da će Rumunija zadatke predsedavajućeg Saveta EU obavljati energično i mudro, oni su podržali ulazak te zemlje u Šengensku zonu, ali i poručili da ne može biti kompromisa kada je reč o vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je na ceremoniji 10. januara uveče u Bukureštu da je evropski put Rumunije bio težak i često zahtevan, ali da ona ima svoje prirodno mesto u EU.

Junker je rekao da treba izraziti poštovanje Rumunima koji su uvek u rukama držali evropski kompas i ostali čvrsto privrženi članstvu u EU i odbrani zajedničkih vrednosti. On je u govoru pred visokim rumunskim zvaničnicima i javnim ličnostima rekao i da ne može biti kompromisa kada je reč o pravnoj državi i borbi protiv korupcije.

"Da, EU je sačinjena od kompromisa, ali kada su u pitanju ljudska prava, pravna država, poštovanje vladavine prava i borba protiv korupcije, tu kompromis nije moguć", rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je rekao da EU ne bi bila kompletna bez Rumunije i da ona svoje prirodno mesto ima i u Šengenskoj zoni. "Još u julu 2014. godine, u govoru pred Evropskim parlamentom, založio sam se da Rumunija postane deo Šengenske zone. Ostajem veran tom obećanju. Rumunija mora biti deo Šengenske zone", rekao je Junker.

Junker je naglasio da je Evropska komisja "prijatelj Rumunije" i da će joj uvek biti saveznik iako, kako je rekao, "neki u ovoj zemlji ponekad u to sumnjaju".

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani ocenio je na svečanosti u koncertnoj dvorani Ateneum da će 2019. godina biti ključna za Rumuniju i za Evropu i da će rumunsko predsedništvo EU "imati zadatak da vodi Savet EU u mesecima koji će prethoditi izborima i formiranju novog rukovodstva evropskih institucija, u trenucima kada javnost sve glasnije zahteva efikasniju Evropu".

Tajani je poručio da je "danas, u svetlu konkurencije takvih džinova poput Kine, Rusije, SAD i Indije, više nego ikada potrebna jaka Evropa koja će braniti interese pola milijarde Evropljana" i koja će bolje odgovoriti na potrebe građana i rešavati njihove probleme.

Predsednik Evropskog parlamenta je podvukao da je ta institucija uvek podržavala ideju članstva Rumunije u Šengenskoj zoni i da je Bukurešt još pre nekoliko godina ispunio tehničke uslove za prijem.

"Želim da pozovem zemlje članice koje bokiraju proces pristupanja da preispitaju svoj stav. Ulazak Rumunije i Bugarske u zonu Šengena povećaće bezbednost svih zemalja Evrope, i nadam se  da će se to dgoditi u vreme vašeg predsedavanja", rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je ocenio da će sada "u velikoj meri od Rumunije zavisiti kako, i da li će Evropa prevazići buduće izazove" i da je u igri "ništa manje od zajedničke vizije evropske budućnosti".

"Samo od vas zavisi, da li će za Evropu rumunska politika biti dobar primer, ili ozbiljno upozorenje", rekao je Tusk u obraćanju na rumunskom jeziku.

"Svima onima u EU koji misle da je delovanje mimo dogovorenih pravila i hvatanje krivine znak snage, mogu samo da poručim – grešite, to je znak slabosti", rekao je Tusk.

On je pozvao Rumune da brane "temelje evropske političke civilizacije – slobodu, integritet, poštovanje istine u javnom životu, pravnu državu, Ustav".

Rumunska premijerka Vjorika Dančila je rekla je da će Rumunija pokazati da je zaslužila mesto zemlje članice EU, jednaka prava i puno poštovanje evropske zajednice država.

"Rumunsko presedavanje EU počinje u znaku jačanja kohezije među zemljama članicama. Kohezija i jedinstvo su naša vizija vođstva Unije", rekla  je Dančila, dodajući da garantuje da će svi ministri njene vlade sa punom ozbiljnošću obavljati zadatke bitne za sadašnjost i budućnost EU.

"Istovremeno, svesni smo izazova sa kojima se suočavamo. Nećemo ih umanjivati, ali ih nećemo ni preuveličavati. Ozbiljno ćemo se njima baviti i na njih odgovoriti realistično i odlučno", rekla je rumunska premijerka.

Rumunija je šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije preuzela od Austrije, a 1. jula će je naslediti Finska.

Prioriteti rumunskog predsedavanja, koje je Bukurešt predstavio Savetu za opšte poslove 8. januara, biće Evropa konvergencije, bezbednija Evropa, Evropa kao snažniji globalni akter i Evropa zajedničkih vrednosti.

Slogan rumunskog predsedavanja je "Kohezija, zajednička evropska vrednost", prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…