Rumunija obezbedila tri milijarde evra od SAD za dva nova nuklearna reaktora

Nuklearna elektrana

 Bukurešt – Rumunija je saopštila de će SAD obezbediti više od tri milijarde dolara za izgradnju dva nuklearna reaktora na istoku zemlje.

Gradnja treba počne u proleće 2023.

Novac koji će dati Izvozno-uvozna banka (EXIM) sa sedištem u Vašingtonu omogućiće Rumuniji da pokrije „oko trećinu sume potrebne za izgradnju dva rektora“ u nuklearnoj elektrani Černavoda, rekao je nedavno rumunski predsednik Nikolae Čjuka.

Kako je dodao, ostatak sredstava biće obezbeđen iz drugih izvora.

Černavoda je jedina rumunska nuklearna elektrana. Izgrađena je sa kanadskom tehnologijom i radi od devedesetih godina prošlog veka. Ima dva reaktora ukupnog kapaciteta 1.400 MW i pokriva oko petine potreba zemlje za strujom.

Čjuka je rekao da je sporazum potpisan za vreme klimatskog samita UN COP27 u Egiptu (6-18. novembra) „važan korak“ prema „energetskoj nezavisnosti“ zemlje u vreme globalne neizvesnosti oko energije pojačane ratom u Ukrajini.

Izgradnja još dva reaktora u Černavodi treba da počne u martu-aprilu 2023. i da bude završena 2030, rekao je rumunski predsednik.

EXIM finansira izvoz američke robe i usluga ali za sada nije poznato koja američka firma ili firme će graditi reaktore.

Šest evropskih kompanija – GDF Suec, Iberdola, CEZ, RWE, Enel i ArselorMital, bilo je u početku, pre više od deset godina, posvećeno projektu ali su se kasnije jedna za drugom povukle zbog neizvesnosti oko budućnosti elektrane.

Bukurešt je takođe raskinuo finansijski sporazum sa kineskom korporacijom za nuklearnu energiju CGN 2020. u uslovima rastućeg nepoverenja u kineske investicije u Evropi, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…