Rumunija: Decenija u EU, i dalje pod nadzorom Brisela

Bukurešt, Rumunija

Bukurešt, 13. januar 2017. – Rumunija se nada da će Brisel ove godine ukinuti sistem nadzora pravosudne reforme u toj zemlji uveden prilikom njenog pristupanja EU, ali iz Evropske komisije poručuju da se to u 2017. neće dogoditi,

Rumunija je, kao i Bugarska, prilikom pristupanja EU dobila i Mehanizam saradnje i provere za praćenje reformi pravosuđa, jer još nije bila ispunila uslove EU, preneo je  EurAktiv.

Taj sistem je na snazi i deceniju kasnije, a Brisel je, pod uticajem iskustva teškog prilagođavanja uneo izmene u proceduru pristupnih pregovora, koje se primenjuju i na Srbiju. Konkretno, uvedeno je načelo da se poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, otvaraju među prvima, a zatvaraju na kraju pregovora, kako bi pripremljenost u ovim oblastima bila što bolja

Ministar pravde Rumunije Florijan Jordake (Florian Iordache) rekao je juče da bi se mehanizam nadzora i provere mogao ukinuti ove godine i istakao je da je Rumunija ostvarila osetan napredak i sada ispunjava uslove za ukidanje ovog mehanizma koji je dogovoren 2006. godine, uoči pristupanja Bugarske i Rumunije EU. 

"Predstavio sam ciljeve koje je Rumunija imala 2006 i pokazao da je ispunila obaveze. Pokazao sam da je Rumunija načinila značajne korake i učvrstila značajne institucije koje garantuju da je u ovom trenutku vladavina prava veoma značajna u Rumuniji", naveo je on nakon sastanka sa visokim zvaničnikom Evropske komisije.

Dodao je i da je zbog toga stav Rumunije da postoje uslovi da se mehanizam nadzora ukine i da bi bilo "nenormalno" da ostane na snazi ako je Rumunija sve uslove ispunila, posebno u svetlu toga što se Bukurešt i dalje nada da će se uskoro priključiti Šengenskom prostoru. 

Međutim, zamenica generalnog sekretara Evropske komisije Paraskevi Mihu (Michu), sa kojom se Jordake sastao, opovrgla je da postoji mogućnost da se u 2017. ukine mehanizam nadzora. 

"Sada ćemo predstaviti izveštaj za 2016. i dogovorili smo se da sarađujemo za narednu fazu naredne godine, ali to se neće dogoditi ove godine, izveštaj je već pripremljen", rekla je ona. 

Zvaničnica Komisije je u Bukureštu boravila kako bi se sastala sa novim parlamentom koji je konstituisan nakon izbora u decembru, i da prenese da će izveštaj o mehanizmu nadzora verovatno biti završen ovog meseca.

Mihu je dodala da je "na rumunskoj vladi i parlamentu da ubrza (napredak) time što će se kretati u pravom smeru a ne u suprotnom, i što će uvek ići napred a ne nazad". 

Potvrdila je navode rumunskog ministra da je u prethodnoj deceniji ta zemlja ostvarila napredak, ali i istakla da je povremeno bilo i nazadovanja i da to treba izbeći u budućnosti. 

Rumunija i Bugarska su pristupile EU u januaru 2007. iako nisu bile u potpunosti spremne, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, zbog čega im je uveden mehanizam nadzora. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…