1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. RTS, Pink, B92 i Prva: Bez analitičkog izveštavanja o Briselskom sporazumu

RTS, Pink, B92 i Prva: Bez analitičkog izveštavanja o Briselskom sporazumu

Biro za društvena istraživanja – BIRODI sprovodi monitoring centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom (RTS, Pink, B92 i Prva) na temu Briselski proces u periodu oktobar – decembar 2015. godina.

Žanrovska struktura pokazuje da su analizirane TV stanice, tokom meseca oktobra, Briselskim pregovorima pristupale na informativan način. Veoma su retki prilozi u kojima detaljno analizira/debatuje sadržaj potpisanih akata, kao što je uradio novinar TV Prva.

Prvi nalaz je da su državni funkcioneri koji su ukljućeni u Briselske pregovore najviše zastupljeni od svih aktera. Najviše vremena u centralnim informativnim emisijama tokom oktobra na RTS, Pinku, B92 i Prva su imali Marko Đurić, Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju (750 sekundi), premijer Aleksandar Vučić (604 sekunde).

Medijski entitet “Priština” kao drugo ime za nepriznatu kosovske institucije je zastupljena sa 353 sekunde. Evropska unija u posmatranom period zastupljena sa 249 sekundi. 

S tim je povezan i trend njihovog pozitivnog predstavljanja. Tako je Aleksandra Vulina, aktulenog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju  predstavljen pozitivno  sa 82% od ukupnog vremena. Aleksandra Vučiča, predsednika Vlade Srbije je 79% od ukupnog vremena je predstavljen pozitivno, a predsednik Srbije, Tomislava Nikolića, predsednika Srbije je dobio 77% pozitivnog vremana. Marka Đurića, aktuelnog direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koji je vremenski najviše zastupljen je 48% od ukupnog vremena predstavljen pozitivno.

Posmatrajući u odnosi na procenat pozitivnog predstavljanja dobijamo da su minstar Vulin i premijer Vučić značajno pozitivno predstavljani u kontekstu Briselskog procesa. 

 Za razliku od državnih funkcionera, EU i međunarodni akteri u Srbiji prikazani su neutralno u odnosu na temu Briselskog sporazuma, izuzev same EU i međunarodne zajednice koje su prikazana većinski negativno. 

Kosovska strana u analiziranim medijima je prestavljena u najvećoj meri na posredan način, tako što je pominjana od strane srpskih aktera. Izuzev Vlade Kosova koja je predstavljena negativno svi ostali akteri su predstavljeni u najvećoj meri neutralno. Nešto pozitivnije od ostalih aktera su predstavljeni Agim Bahtiri, gradončelnik južne Mitrovice i opoziciono Samoopredeljenje.

I na kraju, analizirajući kontekst u koji se stavljaju infomacije i izjave o Briselskom procesu možemo da zaključimo da mediji su i ovde pokazali svoju servisnost, a ne analitičnost i proaktivnost.

Najveći broj priloga se bavi izveštavanjem o procesu, bez koraka dalje, na primer kako ovaj process dovodi do pomirenja između Srba i Albanaca bez čega nema ni mira ni realizacije bilo kakvog dogovora, ma šta bilo dogovoreno. Umesto širenja i propitivanja (i ovaj put) novinari su se i ovaj put latili kamere i mikrofona.

Izvor: Biro za društvena istraživanja – BIRODI

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…