1. Početna
  2. Društvo
  3. RSF: Manje novinara uhapšeno, ali više oteto u 2015. godini

RSF: Manje novinara uhapšeno, ali više oteto u 2015. godini

Reporteri bez granica

U ovoj godini je u svetu uhapšeno manje novinara nego lani, ali je broj novinara koji su kidnapovani značajno povećan, objavila je danas organizacija „Reporteri bez granica“ (RSF) u svom najnovijem godišnjem izveštaju.

Broj novinara koji su uhapšeni je 2015. pala za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 153, saopštio je RSF, navodeći da je po tom pitanju Kina najlošija i da je ona „najveći svetski zatvor za novinare“, prenela je agencija AFP.

Posle Kine, po broju uhapšenih novinara sledi Egipat, a RSF je takođe osudio Iran i Eritreju zbog zatvaranja pripadnika sedme sile.

Tokom ove godine je ukupno 54 novinara kidnapovano, što je čak 35 odsto više nego lani, a zemlja u kojoj su ekstremisti ili kriminalci oteli najviše reportera je Sirija, u kojoj je kidnapovano 26 novinara, saopštio je RSF.

Samo Islamska država drži zarobljenima 18 novinara, uglavnom u Siriji i Iraku, navela je ta organizacija za zaštitu slobode štampe.

„U nekim konfliktnim zonama se razvila prava industrija kidnapovanja“, izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar i ukazao na Jemen kao najnoviju problematičnu zemlju po tom pitanju, budući da su pobunjenici Huti i Al Kaida tokom 2015. u Jemenu kidnapovali 33 novinara, prema samo dva iz 2014. godine.

Libija beleži najveći broj nestalih novinara u ovoj godini, pa se u toj zemlji trenutno osam novinara smatra nestalima, a politička klima u toj zemlji „otežava vođenje istraga za lociranje nestalih ljudi“, naveo je RSF.

 

Izvor:Tanjug

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…