Roman Nine Savčić „Vlasnik svega našeg“ objavljen na ruskom jeziku

Nina Savčić
Foto: arhipelag.rs

Beograd – Roman Nine Savčić „Vlasnik svega našeg“ objavljen na ruskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće „Aleteja“ iz Sankt Peterburga i Fiks fokusa.

Roman je objavljen u prevodu Sofije Alempijević.

Za knjigu „Vlasnik svega našegNina Savčić je dobila Nagradu „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini.

Junakinja ovog romana koji je objavljen u izdanju Arhipelaga, neočekivano dobija posao u tajanstvenom institutu na obodu Beograda.

Ona u tom institutu postaje bibliotekarka na zameni.

Odlazeći na posao, junakinja ubrzo shvata da je reč o posve neobičnoj biblioteci, da su ljudi koji rade u tom institutu povezani tajanstvenim vezama, a da prava priroda tog instituta njoj ostaje nedokučiva.

Na tom mestu započinje košmar u kome junakinja pokušava da razluči šta je san a šta java…

Vlasnik svega našeg“ je sugestivna priča o gubitku autentičnosti u svetu u kome ništa nije kao što izgleda.

Čak ni knjige, čak ni biblioteke.

Ulazak u sistem, oličen u ovom slučaju u institutu, jeste metafora sveta u kome živimo i u kome pokušavamo da razumemo okolnosti vlastitog života.

Čitalac romana suočava se s majstorskim pripovedanjem i s važnim pitanjima koje potresaju same osnove njegovog sveta.

Ko je vlasnik svega našeg? Šta mi sve imamo? Čiji je naš svet? Gde smo mi u svom životu? To su samo neka od pitanja s kojima čitamo roman Nine Savčić.

Rođena u Beogradu, Nina Savčić je književnica, likovna umetnica, teoretičarka kulture i medija, dizajnerka i kolumnistkinja.

Doktorirala je na smeru Teorija dramskih umetnosti, medija i kulture (FDU) s temom Teorije sitkoma (američki sitkom, 1980-2016).

Objavljuje priče, pesme za decu, tekstove iz oblasti filma, književnosti, jezika. Izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama kolaže, asamblaže, akvarele, gvaš. Radi grafički dizajn i dizajn enterijera.

Od 2013. kolumnista je dnevnog lista Danas, pisac radio-drama za decu za Prvi program Radio Beograda i stalni saradnik Nove ekonomije.

Živi u Beogradu.

Posle „Vlasnika svega našeg„, Arhipelag je objavio i roman Nine SavčićU lancima„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…