Roman „Dobošarski dnevnik“ Ratka Dangubića u izdanju Arhipelaga

Foto: arhipelag.rs

Beograd – Roman Ratka Dangubića Dobošarski dnevnik nedavno je objavljen u izdanju Arhipelaga u proznoj ediciji Zlatno runo.

Dobošarski dnevnik je melanholična priča o detinjstvu i odrastanju u bačkom mestu Gajdobra pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka.

Mesto je poprište istorije koja se ne smiruje, već teče pred radoznalim i nesmirenim očima dečaka.

Dok u burnim istorijskim vremenima na kraju Drugog svetskog rata odlaze Nemci, a dolaze hercegovački kolonisti, ulicama odjekuju udarci doboša i uzvici dobošara kojima se objavljuju naredbe i uputstva, zahtevi i očekivanja, obaveštenja i nalozi novih vlasti.

Donoseći autentične objave iz dobošarskog dnevnika jednog vremena, Dangubić je ispisao priču o istoriji koja se neprestano preobražava između lične perspektive dečaka koji odrasta i perspektive čoveka koji se, nakon svega doživljenog u vlastitom iskustvu i zapamćenom iz priča drugih, seća svog detinjstva.

Na taj način, u stalnom smenjivanju i prožimanju sećanja i dokumenata, istorije i svakodnevice, dečačkog otkrića sveta i zrelosti iskustva, u romanu Dobošarski dnevnik oblikuje se nesvakidašnja priča o tome kako su pedesetih i šezdesetih godina izgledale „društvene mreže“ u jednom mestu u unutrašnjosti razapetom između sveže istorije i stalno obećavane i odlagane budućnosti.

Dobošarski dnevnik tako postaje hronika jednog vremena i istorija jednog sećanja.

Pripovedač, romansijer i aforističar Ratko Dangubić (1946), pored nekoliko knjiga priča i knjiga aforizama, objavio je i devet romana, od kojih su najpoznatiji: Nemački u sto lekcija, Moving Day Ostrvo od pepela, Kafe Kengur, Švapski notes, Štuka u novinama i Portret Mao Cedunga.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…