Rodna ravnopravnost kao kriterijum za medijske konkurse

mediji

 U vezi sa transparetnošću konkursa za medije, u poslednje dve godine postoje pozitivni pomaci u pogledu odabira članova komisije, budući da su novinari iz cele Srbije članovi komisija, smatra Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) i ističe da se time postiže veća objektivnost prilikom donošenja odluka o izboru medijskih projekata koji će biti podržavani sredstvima iz lokalnih budžeta. Ono što je najvažnije jeste podjednako učešće muškaraca i žena u komisijama za odabir projekata.

KTJS predlaže da se prilikom utvrđivanja javnog interesa, koji je osnov za definisanje kriterijuma u javnom pozivu za podnošenje projekata od strane medija, poštuje princip rodne ravnopravnosti. U praksi bi to značilo da se medijima čiji se programi finansiraju, kao smernice postave teme koje se tiču položaja žena u lokalnim samoupravama i društvu uopšte, kao što su:

  • Rodna ravnopravnost,
  • Nasilje nad ženama,
  • Diskriminacija u bilo kom obliku,
  • Upotreba rodno senzitivnog jezika, i sl.

Koalicija je u predhodnih nekoliko godina uočila da budžetske komisije za medije zanemaruju princip rodne ravnopravnosti pri raspodeli sredstava. Iz KTJS smatraju  da je kod planiranih sredstava i podrške medijima potrebno voditi računa o kriterijumima koji se zasnivaju na principima rodne ravnopravnosti.

Takođe, smatraju da bi u komisiji koja je zadužena za dodelu sredstava tj. odabir projekata, trebalo voditi računa o rodnoj zastupljenosti članova komisije, kao i o tome da bi u procesu odlučivanja trebalo uključiti i Savete za rodnu ravnopravnost pri lokalnim skupštinama.

Rodna ravnopravnost kao i upotreba rodno senzitivnog jezika, u mnogome će doprineti edukaciji konzumenata medijskih sadržaja, kao i popravljanju samog položaja žena u društvu, s obzirom da smo, nažalost, svedoci porasta svih vidova nasilja nad ženama u Srbiji.

Koalicija za transparentnost juga Srbije je organizacija koja postoji pet godina, i koja se bavi promocijom ljudskih prava kao i transparentnošću rada lokalnih samouprava u Vranju, Bujanovcu Preševu.     

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…