Roboti u dečijoj ambulanti klinike u Beču

Robot

Beč, 21. avgust 2020. – Dečija ambulanta klinike Floridsdorf u Beču dobila je tri robota „Amy“ opremljena 5G tehnologijom kao donaciju kompanije „Magenta Telekom“.

Merenje temperature, pružanje informacija o koronavirusu i zašto je važno držati fizičku distancu samo su neke od funkcija kojima raspolažu roboti.

Veličine su 1,2 metra, opremljeni mikrofonima i infracrvenim kamerama, android operativnim sistemom, „Follow me“ funkcijom, ekranom osetljivim na dodir i uređajem za snimanje i reprodukciju zvuka.

Roboti će zabaviti decu dok čekaju u ambulanti, a istovremeno će biti podrška medicinskom timu klinke“, izjavio je Mihael Ludvig gradonačelnik Beča.

Roboti su programirani za potrebe dečije ambulante, ali u budućnosti mogu da se programiraju i za druge zadatke kao što je pomoć u kući za osobe sa invaliditetom. Roboti u bečkom zdravstvenom sistemu nisu novina. „Uskoro će početi da se koriste složeni roboti u hirurgiji što će povećati preciznost tokom operacija“, izjavio je Peter Haker, član gradskog veća za zdravstvo.

Klinika Floridsdorf u Beču je visoko digitalizovana. Bolnica poseduje 3.000 medicinskih uređaja koji su priključeni na mrežu, 900 rutera za bežični internet i preko 24.000 pristupnih tačaka za informaciono-komunikacione tehnologije.

Grejanje, hlađenje, pneumatski transport, autonomni transportni sistemi, liftovi, navodnjavanje zelenih površina i sigurnosni sistemi se odvijaju digitalno i potpuno automatski , saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…