Rizik od siromaštva preti svakom četvrtom građaninu EU

novčanik

Gotovo 25% populacije Evropske unije ili 122,6 miliona ljudi bilo je u 2013. godini izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, pokazuju podaci Eurostata. Rizik od siromaštva najviše preti građanima Bugarske i Rumunije a najmanje onima u Češkoj i Holandiji.

Istovremeno svaki deseti građanin EU živi u oskudici i nema dovoljno novca za plaćanje računa ili vanredne troškove, nema kola, televizor ili telefon. Isti procenat živi u domaćinstvima u kojima su odrasli članovi uglavnom bez posla.

Udeo populacije kojoj prete siromaštvo ili socijalna isključenost u ukupnoj od 24,5% u 2013. bio je nešto niži nego 2012. godine (24,8%) ali i viši nego 2008. godine (23,8%).

U 2013. je u pet članica Evropske unije više od trećine građana bilo izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti -Bugarskoj (48%), Rumuniji (40,4%), Grčkoj (35,7%), Letoniji (35,1%) i Mađarskoj (33,5%).

Najmanji udeo građana kojima preti rizik od siromaštva ili socijalne isključenosti u ukupnoj populaciji zebeležen je u Češkoj (14,6%), Holandiji (15,9%), Finskoj (16%) i Švedskoj (16,4%).

Opširnije na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…