RIK: Zbog vanrednog stanja prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora na svim nivoima u Srbiji

Republička izborna komisija (RIK)

Beograd, 16. mart 2020. – Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora raspisanih za 26. april 2020. godine.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je juče je doneta odluka o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije i da je Vlada u skladu sa ovlašćenjima donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja.

Članom 5. te uredbe propisano je da se prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, pokrajinske poslanike u AP Vojvodine kao i za odbornike opština i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da na ovaj način RIK sprovodi obavezu propisanu uredbom ali i daje svoj doprinos u borbi protiv korona virusa jer, kako je naglasio “ izbori mogu da stanu ali život ne.“

Zamenik predsednika RIK-a Željka Radeta iznela je stav da ovakvo rešenje ne treba usvojiti jer smatra da je „protivustavno prekidati podnošenje izbornih lista“.

Ona je dodala da za to nema razloga jer službe rade, notari rade, još postoje radne obaveze i da podnošenje lista treba da se sprovedue, a o samom datumu izbora treba odlučiti kasnije.

Većinom glasova za RIK je ipak donela odluku o prekidu izbronih radnji, a kako je rečeno na sednici, o nastavku rada RIK-a članovi će biti obavešteni kad se ukine vanredno stanje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…