RIK utvrdio Program informisanja i edukacije birača za period od 2024. do 2026. godine

Foto: Tanjug

Beograd – Republička izborna komisija utvrdila je Program informisanja i edukacije birača za period od 2024. do 2026. godine, a njegova primena će početi odmah.

Cilj programa je da se kroz organizovane akcije podigne svest o funkciji i sadržaju izbornog prava kao jednog od osnovnih ljudskih prava, kao i o vrednosti i značaju slobodnog, tajnog i ličnog glasanja na izborima.

Pored toga, programom se ispunjava i jedna od prioritetnih preporuka ODIHR koje se odnose na unapređenje izbornog procesa u Srbiji.

Ideja je da se posebnom odlukom utvrdi godišnji plan rada za sprovođenje ovog programa, a i da se obezbede potrebna finansijska sredstva„, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Podsetio je da je Zakonom o izboru narodnih poslanika iz 2022. godine, proširena nadležnost RIK na informiranje i edukaciju birača, čime su, prema njegovim rečima, stvoreni normativni preduslovi za planiranje i sprovođenje tih aktivnosti.

Ovo je jedan od osnovnih elemenata koji garantuju unapređenje standarda izbornog procesa, što naravno dovodi do povećanja svesti, vrednosti i značaja slobodnog, tajnog i ličnog glasanja„, istakao je on.

Dodao je da je izrada programa edukacije i informisanja birača prepoznata i od strane misije za posmatranje izbora ODIHR, a kada je reč o tekstu Dimitrijević je naveo da je rađen u saradnji sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme (IFES) i Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Budući da su izbori završeni, naveo je da su se stekli uslovi da se nastavi rad na ovom projektu.

On je dodao i da su članovima RIK-a, članovi ODIHR-a na radionicama predstavili savremene metode kako da RIK doprinese ukupnoj edukaciji birača, odnosno informisanosti birača u Srbiji.

Dimitrijević je izneo sve ključne poruke koje su od značaja za realizaciju programa, zatim sve predloge, planove koje RIK ima, ali i radionice, web prezentacije, poruke koje će u cilju edukacije birača biti odrađene.

Podsetio je da je ODIHR ranije preporučio da Republička izborna komisija treba da razvije blagovremeni, sveobuhvatan i usmereni program edukacije birača, uključujući edukaciju o pravima birača, sprečavanju grupnog glasanja, važnosti tajnog glasanja, kako bi se efektivno poboljšalo ostvarivanje prava glasa.

Suština je da moramo obezbediti da poruke koje budu poslate budu i primljene, a da ih primaoci razumeju na najefikasniji način i na osnovu svega toga će se vršiti tzv. evaluacija„, rekao je on.

On je naveo i da će kanali komunikacije biti televizija, radio, informativni portali, dnevne i nedeljne novine, web prezentacije Republičke izborne komisije, društvene mreže, a predviđena je i direktna komunikacija sa biračima (interaktivne radionice, simulacije glasanja…).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…