Riberio: Zaštita novinara prvi preduslov za slobodu medija

Beč, 19. oktobar 2022. – Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro uputila je pismo ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću u kojem navodi da je zaštita novinara prvi preduslov za slobodu medija, bez koje nema demokratije.

To je objavio portal Bezbedni novinari. [/quotes]

Ribeiro u pismu Selakoviću navodi da je „prestanak prakse nekažnjivosti za sve otvorene slučajeve napada i pretnji medijskim radnicima u zemlji, na brz i sistematski način, neophodan korak da bi se obezbedilo bezbedno i slobodno medijsko okruženje i izgradilo poverenje u javne institucije„.

Dodala je da „u tu svrhu, želi da ponovi pređašnji poziv i apel vlastima da implementiraju Medijsku strategiju i njen akcioni plan bez daljeg odlaganja, u cilju daljeg jačanja medijske scene u zemlji, kao i u cilju poboljšanja bezbednosti novinara„.

Ribeiro je u pismu navela i da će nastaviti da nadgleda sve nerešene slučajeve koji se tiču bezbednosti novinara sa nadom da će biti blagovremeno razrešeni.

Ukazala je da joj je bilo „drago što je mogla da primeti pozitivna poboljšanja što se tiče procesuiranja dva poslednja slučaja napada na novinare u Srbiji„. [/quotes]

Na osnovu informacija koje su mi dostupne, 7. oktobra 2022. Treće Osnovno tužilaštvo u Beogradu usvojilo je žalbu koju je podneo urednik magazina Drvotehnika Dragojlo Blagojević, za pretnje smrću koje su mu upućene od nepoznatog lica preko telefona sredinom jula 2022. godine„, navela je Ribeiro.

Dodala je da „pretnje smrću navodno imaju veze sa Blagojevićevim člankom o navodnim zloupotrebama cena prilikom prodaje drveta iz državnih šuma„.

Nakon pribavljanja spiska svih telefonskih poziva od Telekoma, potrebnih kao dokazni materijal za pokretanje procedure u ovom slučaju, očekuje se da tužilaštvo pokrene istragu i identifikuje počinioca„, napisala je predstavnica OEBS za slobodu medija.

Ona je ukazala da to „nije prvi put da Blagojević dobija pretnje„, već da mu je, prema navodima novinara, bilo prećeno i u januaru 2020. godine, od generalnog direktora javnog preduzeća Srbijašume, povodom članka koji je napisao. Taj slučaj još nije rešen, navela je Ribeiro.

Ribeiro je navela da joj je bilo „veoma drago što je slučaj, u kojem se pretilo ugrožavanjem bezbednosti radnika OK Radija, na pravi i efikasan način razrešen„. [/quotes]

To je rezultiralo kaznama zatvora za tri osobe, uključujući podstrekača i dva saučesnika, od Osnovnog suda u Vranju. U periodu od nekoliko meseci, OK Radio i njegovi zaposleni trpeli su ogroman talas pretnji i zastrašivanja kao osvetu za žalbu koju je ovaj medij predao građevinskom inspektoru o planovima kompanije vezane za osuđenog podstrekača da protivzakonito sagradi kockarnicu u prostoru odmah pored radio stanice„, stoji u pismu.

Ribeiro je pohvalila „brz odgovor i napore Stalne radne grupe za bezbednost novinara koja se bavila pomenutim slučajevima, uz blisku saradnju sa organima za sprovođenje zakona i organima gonjenja, uz stalne napore novinara veterana Verana Matića i zamenika Republičkog javnog tužioca, Branka Stamenkovića„.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…