RFZO: Oko 7.500 dece vakcinisano HPV vakcinom o trošku države

vakcinacija

Beograd, 30. avgust 2022. –  Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) Srbije saopštio je da je u poslednja tri meseca, od kada je omogućeno vakcinisanje HPV vakcinom o trošku tog fonda oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom dozom te najsavremenije devetovalentne vakcine.

Oko 3.500 vakcinisane dece je, kako je navedeno, uzrasta do 14 godina, a 4.000 vakcinisane dece je uzrasta starijih od 14 godina.

Najviše vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a značajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima kao što su Šabac i Pančevo.

Dodatne količine vakcine se kontinuirano isporučuju u skladu sa potrebama tako da su obezbeđene količine za svu decu koja su već započela vakcinaciju i za sve one koji tek budu želeli da se vakcinišu.

Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Reč je o vakcini koja je preporučena, a ne obavezna što znači da će je primiti samo oni koji to budu želeli.

O trošku države mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet godina do 19 godina, pre prvog sekusalnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji.

Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon 6 meseci, a u slučaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon dva meseca i treća nakon šest meseci.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…