RFZO: Od 2023. novi informacioni sistem za integraciju državnog i privatnog zdravstva

apoteka

Beograd, 25. avgust 2022. – U Srbiji će početkom sledeće godine biti uveden novi informacioni sistem koji će omogućiti integraciju privatnog i državnog zdravstva, kako bi se obezbedile sve informacije o pacijentu.

To je najavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je najavila i da će u narednih mesec dana biti dostupna aplikacija putem koje se može doći do svih informacija do kojih građani trenutno mogu da dođu jedino odlazeći na šalter RFZO.

Škodrić je pojasnila da će zahvaljući novom informacionom sistemu i privatni i državni lekari imati uvid u istoriju bolesti pacijenta, njegov zdravstveni karton i sve intervencije i vidove lečenja.

Kada je reč o propisivanju lekova, navela je da se svi lekovi koji su o trošku države i dalje izdaju na potpuno isti način, to jest da samo izabrani lekar propisuje lek koji se o trošku države izdaje u apoteci.

Putem elektronskog recepta koji se sada uvodi i kod privatnika biće onemogućeno dupliranje propisivanja terapije.

Često se dešavalo da pacijenti odlaze kod privatnika i dobiju potpuno isti lek za istu indikaciju samo pod nekim drugim nazivom, a taj lek nije na listi lekova što znači da nije o trošku države. Na primer, za smanjenje masti poznati lek koji se koristi jeste Sortis koji nije na listi lekova, ali jeste Atakor (Atacor) koji ima potpuno isto dejstvo„, rekla je Škodrić.

Navela je da su građani, ako im privatnik propiše Sortis u apoteci plaćali,  umesto da dobiju Atakor koji je o trošku države, te istakla da će to biti onemogućeno uvođenjem informacionog sistema i obezbeđivanjem potpuno identičnih informacija i privatnom i državnom zdravstvu jer će se videti da pacijent može da dobije lek koji je o trošku države.

Škodrić je rekla da se uvođenjem informacionog sistema ostvaruju velike uštede ne samo po pacijenta već i za državu jer se izbegava pravljanje tzv. veštačkih zaliha i nestašice lekova.

Ako pacijenti odlaze u apoteku i kupuju neki lek koji nije na listi lekova, njih samim tim nema u količinama kao onih koji su na listama lekova i onda prave kućne zalihe, a u državi izazivaju tzv. veštačku nestašicu. To se više neće dešavati tako da su benefiti ovoga zaista veliki i po pacijente i po državu„, istakla je Škodrić.

Ona je pomenula i aplikaciju za pametne telefone i tablete koju uvodi RFZO putem koje se, dodala je, u svega nekoliko klika dolazi do svih informacija do kojih osiguranik trenutno može da dođe samo odlazeći na šalter RFZO-a.

Putem ove aplikacije osiguranik će moći da dođe do podataka overe svoje zdravstvene knjižice, o svim prijavama, potvrdama kao što su stomatološke potvrde, zatim overa tehničko-medicinskih pomagala, razne overe potvrda za putne troškove„, navela je Škodrić i dodala da se putem ove aplikacije mogu videti obrasci za odlazak u inostranstvo, pa čak i skinuti, kao i podaci u vezi sa bolovanjem.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…