1. Početna
  2. Društvo
  3. RFZO apeluje na građane da nema potrebe da se prave zalihe lekova

RFZO apeluje na građane da nema potrebe da se prave zalihe lekova

Foto: pixabay.com

Beograd – Vesna Vuković iz Sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje apelovala je na građane da ne prave zalihe lekova za hronična oboljenja kao što su Glukofaž XR i Eutiroks, kao ni bilo kojih drugih lekova.

Kako je istakla u izjavi za Tanjug, tokom letnjih meseci je primećena veća potrošnja ovih lekova i to onih količina koje građani kupuju sopstvenim novcem.

Dodala je da Republički fond za zdravstveno osiguranje na to nije mogao da utiče.

Prema njenim rečima, upravo ta veća potrošnja, odnosno veća kupovina ovih lekova u prethodnim mesecima može da dovede do toga da postoji određen period bez dovoljne količine leka.

Taj period će trajati dok ne stigne naredni prethodno planirani uvoz tog leka. U ovom trenutku, kada govorimo o lekovima Glukofaž XR i Eutiroks, koje koriste pacijenti oboleli od hroničnih bolesti, mi imamo potpuno redovno snabdevanje i potpuno dovoljne količine za sve potrebe građana ove države„, rekla je Vuković.

Vuković je istakla da je snabdevanje lekovima Eutiroks i Glukofaž XR redovno i bez prekida.

Kako kaže, za svaki lek, pa tako i za ove, postoji dinamika proizvodnje i dinamika isporuke leka.

Kad kažemo da su obezbeđene količine leka, na primer, za period od godinu dana, to ne znači da se ođednom isporučuje jednogodišnja količina leka, već da su unapred obezbeđene i isplanirane proizvodnja i isporuka potrebne količine za taj period. To je praksa za sve zemlje sveta, pa tako i za Srbiju„, rekla je Vuković.

Kako je ocenila, kada se govori o leku Eutiroks, trenutno na tržištu Srbija raspolaže količinama koje su dovoljne za period od dva do šest meseci, zavisno od jačine ovog leka, jer, kako kaže, lek ima više različitih jačina.

Za lek Glukofaž XR raspolažemo na našem tržištu, trenutno, dvomesečnim potrebama za ovim lekom. Pri tome je vrlo bitno da mi imamo i tokom ovog meseca i u svim narednim mesecima prethodno planirane dodatne uvoze ovih količina. U narednom periodu svim građanima biće dostupne dovoljne količine ovih lekova„, zaključila je Vuković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…