1. Početna
  2. Društvo
  3. Rezerve krvi jednodnevne, nedostaju sve krvne grupe

Rezerve krvi jednodnevne, nedostaju sve krvne grupe

Foto: Foto: pixabay.com

Beograd – Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je da su rezerve krvi ii dalje jednodnevne i da nedostaju sve krvne grupe, a posebno A i nulta krvna grupa i pozitivna i negativna.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Minimalna količina krvi na nedeljnom nivou da bi zdravstvene institucije mogle normalno da funkcionišu i zbrinu sve pacijente je 1.500 jedinica. Optimalno bi bilo da taj broj bude 2.000. Međutim, tokom letnjih meseci, kao i u drugim zemljama u svetu taj broj bude manji. On se kretao između 1200-1300 jedinica krvi i to je dovelo do pada rezervi„, rekla je za Tanjug Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

Ona je podsetila da se rezerve krvi već mesec dana održavaju na jednodnevnom nivou.

Ono što je dobro, dnevni priliv krvi je bio dovoljan da mogu da budu zbrinuti svi pacijenti i da nije bilo odlaganja operacija. Septembar je trenutak da se veći broj naših građana odazove i da te jednodnevne rezerve podignemo na minimalne trodnevne ili optimalne – petodnevne„, rekla je Rodić.

Ona je precizirala da nedostaju sve krvne grupe.

Posebno bih istakla A i O krvnu grupu i pozitivnu i negativnu, a u ovom trenutku problem je i sa B negativnom„, rekla je Rodić.

Ona je ponovo uputila poziv svim dobrovoljnim davaocima dođu u Institut, koji se nalazi na adresi Svetog Save 39, i da daju krv radnim danom od 7 do 19 i subotom od 8 do 15 časova.

Akcije će biti organizovane i na terenu, to možete pratiti na našem sajtu„, rekla je Rodić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…