1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Revizori upozoravaju na rizike u angažovanju konsultanata od strane Evropske komisije

Revizori upozoravaju na rizike u angažovanju konsultanata od strane Evropske komisije

revizija

Brisel, 01. jul 2022. – Evropskoj komisiji nedostaju sveobuhvatne smernice o korišćenju usluga spoljnih konsultanata, ocenili su revizori EU.

EU revizori upozoravaju na opasnost od sukoba interesa i prevelike zavisnosti od malog broja konsultantskih firmi.

Novi izveštaj Evropskog revizorskog suda (ECA) pokazao je da je između 2017. i 2020. Evropska komisija (EK) koristila usluge spoljnih konsultanata u vrednosti od 3,7 milijardi evra.

Prenošenje nekih zadataka može da bude korisno i ponekad je neophodno, ali EK mora da obezbedi da to radi tako da maksimizuje vrednost dobijenu za utrošeni novac„, rekao je član ECA Fransoa Rože-Kazala (François Roger-Cazala).

Revizori EU pronašli su da korišćenje spoljnih konsultanata finansiranih iz budžeta EU ne obezbeđuje potpunu maksimizaciju vrednosti.

EK poslednjih godina sve više koristi usluge spolja, počev od rada konsultanata na studijama, evaluacijama i istraživanjima, do spoljnih agenata. Vrednost ugovora potpisanih sa konsultantskim firmama porasla je sa 799 miliona evra u 2017. na 971 milion u 2020.

Prema izveštaju, Evropska komisija sve više zavisi od tih usluga jer one podrazumevaju široki raspon veština i ekspertize i jeftinije su u odnosu na zapošljavanje zbog nekog određenog pitanja.

Izveštaj je urađen nakon što se 2021. čulo mnogo kritika oko toga kako EK koristi usluge tzv. velike četvorke koju čine konsultantske firme PwC, EY, KPMG i Diloit.


Rizik koncentracije

Iako se u izveštaju ne navode specifični izvođači, on ukazuje na značajan rizik od koncentracije i preterane zavisnosti od malog broja konsultantskih firmi.

Od 2.769 konsultanata angažovanih između 2017. i 2019, deset vodećih firmi same pokrivaju 22% (oko 600 miliona evra).

U Generalnom direktoratu za susedstvo i proširenje (DG NEAR) deset vodećih konsultanata čine manje od 3% ukupnog broja isporučilaca usluga ali u vrednosti ugovora učestvuju sa 41% (277 miliona evra).

Neka odeljenja EK u velikoj meri zavise od relativno malog broja onih koji pružaju usluge. Nije retko da jedan dobavljač dobija uzastopne ugovore tokom nekoliko godina, iako se redovno organizuju tenderi„, navodi se u izveštaju.

Revizori kažu da koncentracija može da vodi do konkurentske prednosti za firme sa velikim iskustvom u radu sa EK. Oni takođe upozoravaju na mogući sukob interesa.

Sukob interesa

Rože-Kazala je rekao da tokom revizije nije nađen sukob interesa ali da je ECA istraživala 20 od 8.009 konsultantskih ugovora potpisanih u periodu obuhvaćenom revizijom.

Ipak je naš zaključak da rizici od sukoba interesa i preterane zavisnosti nisu pravilno adresirani„, rekao je on.

U organizaciji Transparensi internešenel EU za EURACTIV su rekli da nije dovoljno da firma sama za sebe kaže da nije u sukobu interesa, već da su potrebni dodatni koraci kako bi se to potvrdilo.

EK je izradila smernice za zadatke koji mogu da se prenesu na nekog spolja samo za studije i evaluacije ali takvih smernica nema za konsultantske i usluge istraživanja koje čine 78% potrošnje na spoljne konsultantske usluge.

Pored toga, nema redovnih analiza u kojima se procenjuje da li treba angažovati spoljne konsultante ili se oslanjati na interno osoblje.

Tu je i pitanje prenosa znanja. Rože-Kazala kaže da transfer veština može da znači „da bi rad konsultanta u budućnosti moglo da obavi i interno odoblje„, iako je dodao da se to verovatno neće desiti.

Što je još važnije, rekao je revizor, „imaćete u svojoj organizaciji, svojoj instituciji, ljude obučene da nadgledaju i kontrolišu rad (konsultanata)„.

Procena i transparentnost

Revizori EU pronašli suznačajne nedostatke“ u načinu na koji EK procenjuje rad konsultanata i njihovu dodatu vrednost, čime se povećava mogućnost da se ponovo angažuju oni koji ne rade dobro.

S obzirom na rastuće troškove EK za konsultante, Rože-Kazala traži od Komisije da unapredi način na koji upravlja njihovim angažovanjem „kako bi potpuno zaštitila interese evropskih poreskih obveznika„.

Konsultantske usluge su nešto čime se mora upravljati, kao i drugim vrstama usluga. To nije jednokratna vežba„, rekao je Rože-Kazala i preporučio EK da „mnogo mudrije“ koristi te usluge tako što će unaprediti transparentnost i izveštavanje.

EK je, rekao je revizor, prihvatila sve preporuke iz izveštaja ECA, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…