RERI traži povlačenje neustavnog predloga izmena Zakona

rudnik

Beograd, 13. april 2021. – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure hitno povuče predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

RERI ovaj predlog zakona smatra neustavnim, jer ostavljaju mogućnost da država, po sopstvenom nahođenju, i formalno suspenduje pravni poredak Srbije pri pregovorima.

U saopštenju RERI navodi se da Srbija ima ustavni i pravni poredak i propise koji regulišu i oblast životne sredine i fiskalne obaveze svih fizičkih lica i pravnih subjekata u Srbiji, te se te obaveze ne mogu derogirati bilo kakavim donošenjem novih propisa „pogodnijim“ po investitore.

Advokat Jovan Rajić i predsednik Upravnog odbora RERI rekao je da je na ovaj način, teoretski moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu neophodno.

Mi smo se već susretali sa situacijama gde država stranim investitorima, na primer u Zrenjaninu ili Boru, dozvoljava pogodnosti različitih vrsta, mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja, ali bi ovakvim izmenama zakona ova praksa bila legalizovana i zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo„, rekao je Rajić.

U saopštenju se ističe da će RERI ukoliko Vlada Srbije ne povuče sporne izmene, a zakon u ovoj formi bude usvojen u Skupštini, odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…