RERI: Država podržava nezakonitost

RERI

Beograd, 14. maj 2021. – Programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović ocenio je danas da se u slučaju izgradnje fabrike guma kompanije „Linglong“ radi „o tipičnom primeru  veštačkog razdvajanja jedinstvenog projekta na više celina da bi se umanjila mogućnost uvida u uticaj ovog projekta  na životnu sredinu“.

S druge strane da bi se omogućilo da investitor po bržoj proceduri dobija građevinske dozvole ne sprovodeći procenu uticaja na životnu sredinu u skladu sa zakonom„, rekao je on na konferenciji za novinare.

Popović je naveo da tokom prethodne dve godine „država oličena u republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima, ne samo da nemo gleda na ono što se dešava u Zrenjaninu, već to administrativno i finansijski izdašno i posvećeno podržava“.

On je istakao da država podržava nezakonistosti i neregularnosti koje se dešavaju u Zrenjaninu.

Predsednik Upravnog odbora RERI advokat Jovan Rajić rekao je da je za fabriku guma kineske kompanije „Linglong“ investitor od države dobio „bespovratno 96 hektara zemlje i 75 miliona evra„, a „nije dobijena čvrsta garancija koja se odnosi na broj zaposlenih, ekološke standarde i bilo šta što bi investitora obavezalo da poštuje te norme„.

Ovakva državna pomoć, na ovaj način isplaćena je nezakonita„, istakao je Rajić, navodeći da nije prijavljena celokupna pomoć, a da je novčana pomoć i pomoć u zemljištu tretirana kao jedinstvena i da prevazilazi dozvoljenu granicu koja se odnosi na velike državne projekte i nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu propisano da se procena uticaja radi za čitav projekat, a ne za jedno postrojenje koje je potencijalno opasno, i da bi ona trebalo da se uradi pre nego što se krene u realizaciju projekta, objasnio je Rajić, tvrdeći da je sad u ovom slučaju „situacija obrnuta“.

Rajić je rekao da je RERI, kada je u pitanju Bor, pokrenuo nekoliko zahteva za obavljanje vanrednog inspekcijskog nadzora po različitim osnovama i da postoje dokazi o ozbiljnom zagađenju reke Pek i vazduha, kao i funkcionisanju postrojenja u rudniku „Jama“ bez građevinske dozvole.

Kineski investitor kompanija „Ziđin“, po njegovoj oceni, krši propise po tri različita osnova, da su inspekciji dostavljene informacije o tome, a ona ili ne reaguje ili odbija da obavesti RERI kao podnosioca predstavke o rezultatima inspekcijskog nadzora.

Rađena su, kako je rekao, ispitivanja na tri lokacije u reci Pek, analiza površinskih otpadnih voda, iz uzorka uzetog neposredno ispod rudnika, pokazuje da su povećane količine bakra, mangana, gvožđa i sulfata.

On je naveo da je 13. aprila objavljeno da je rudnik „Jama“ zatvoren, a da je 28. aprila tim RERi bio u Boru i da su po zvuku koji se čuje iz rudnika „utvrdili da se nešto događa unutra“.

Rajić je rekao da ne postoji građevinska dozvola za ventilaciono postrojenje, kao ni rešenje za izvođenje rudarskih radova.

Na osnovu izveštaja inspekcije za 2020. godinu, koji pokazuju da je desetostruko premašena emisija sumpor-dioksida na mernim stanicama u Boru, RERI u martu ove godine od inspekcije tražio da obavi namenska merenja kako bi se utvrdilo kolike su emisije sumpor-dioksida  od rada postrojenja „Ziđina“, ali su dobili rešenje da nisu kvalifikovani da traže izlazak inspekcije na teren.

Protiv „Ziđina“ i odgovornog lica RERI  je pripremi dve krivične prijave  – jednu zbog zagađenja vazduha, a drugu zbog zagađenja vode u reci Pek.

Rajić je rekao da je Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor radio ispitivanje rečnog mulja iz reke Pek i da je, pored ostalog,  utvrđeno da je trostruko povećana koncentracija bakra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…