Republički geodetski zavod podneo krivične prijave protiv pet osoba

Republički geodetski zavod

Beograd, 07. septembar 2022. – Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović i predstavnika pojedinih sindikata zbog sumnje da su izvršili niz krivičnih dela protiv RGZ.

Krivične prijave su podnete i protiv predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u RGZ Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u zavodu Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u RGZ Stevana Todorova.

Krivična prijava je podneta zbog osnove sumnje da su oni u dužem vremenskom periodu koordinisanim opstrukcijama na napore države Srbije za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, izvršila niz krivičnih dela protiv RGZ.

Cilj njihovih aktivnosti su ugrožavanje integriteta institucije, urušavanja državnog sistema katastra nepokretnosti i opstruisanje projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ koji se sprovodi uz podršku Svetske banke, dodaje se u saopštenju.

Zavod navodi da je do sada integrisao i umrežio svoje servise i usluge sa više od 600 institucija i organizacija uključujući sve državne organe i lokalne samouprave, kao i sa više od 3.000 pojedinaca, profesionalnih korisnika RGZ, uključujući skoro 2.000 advokata.

Time je država uštedela građanima više od 36 miliona evra za samo tri godine, koliko bi platili za administrativne takse pre digitalizacije katastra i više od šest miliona sati u odnosu na stari sistem kada su morali lično da pribavljaju dokumenta na šalterima.

Tokom višegodišnjih pokušaja da sa pojedincima koji vode javnobeležničku i advokatsku komoru nađe zajednički jezik kako bi se građanima Srbije pružio transparentniji, efikasniji, dostupniji i pouzdaniji sistem upravljanja nepokretnostima, RGZ je, međutim, nailazio na koordinisane opstrukcije i napade na instituciju, sistem i projekat.

Republički geodetski zavod je institucija čije su usluge određene kao usluge od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije i od opšteg interesa, zbog čega smo bili primorani da pokrenemo postupak zaštite i odbrane integriteta institucije, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…