REM je problem medijske scene u Srbiji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenili su, povodom smena i ostavki koje se dešavaju na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) jedan od najznačajnijih problema medijske scene.

"Slučaj RTV-a je otvorio i pitanje položaja i funkcionisanja REM-a, koji se ispostavio ne kao deo rešenja nego kao jedan od najznačajnijih problema medijske scene", navela su ta novinarska udruženja u saopštenju za javnost.

Udruženja su ocenila da su dogadjaji na RTV-u na najozbiljniji način otvorili i pitanje položaja javnih medijskih servisa, kao i zakonskog okruženja u kojem oni funkcionišu, ali i vladavine prava, s obzirom na činjenicu da vlast učestalo krši zakone koje je sama donela.

"Eklatantno nepoštovanje zakona, i u medijskoj sferi, svakako može uticati na otvaranje najvažnijih pregovaračkih poglavlja sa EU koja se odnose na suštinsku promenu društva – odnosno vladavinu prava", piše u saopštenju.

NDNV i NUNS su izrazili zabrinutost za sudbinu onih urednika i novinara RTV-a koji su svojim predanim profesionalnim angažmanom i integritetom dali ogroman doprinos da ta medijska kuća u proteklih pet-šest godina ostvari značajan kvalitativni korak napred i postane nešto što je veoma blisko javnom medijskom servisu u službi gradjana.

Dodali su da su ohrabreni činjenicom da su zaposleni na RTV-u javno demonstrirali solidarnost i hrabrost, potpisujući zajedničko saopštenje u kojem su upozorili na političke pritiske u kući.

NDNV i NUNS su poručili da sa velikom pažnjom prate dalje dogadjaje i o svim dogadjajima konstantno obaveštavaju medjunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda, u uverenju da će se one još aktivnije uključiti u rešavanje nagomilanih problema u medijskoj sferi u Srbiji.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…