1. Početna
  2. Vesti
  3. Reljić: Zapad propustio trenutak kada je trebalo da promeni pristup jugoistočnoj Evropi

Reljić: Zapad propustio trenutak kada je trebalo da promeni pristup jugoistočnoj Evropi

Dušan Reljić

Brisel, 29. april 2017. – Pouka koju bi zapadni lideri trebalo da izvuku iz zbivanja u Makedoniji jedino može da glasi da im se sada sveti što su propustili trenutak kada je trebalo da promene svoj pristup jugoistočnoj Evropi, ocenio je Dušan Reljić, šef briselskog biroa Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP).

U izjavi za agenciju Beta Reljić je dodao da "Zapad, međutim, još može da preokrene situaciju time što će pružiti snažne finansijske i ekonomske podsticaje regionu i na osnovu toga ponovo steći mogućnost da zahteva političku poslušnost regionalnih vođa".

Prema Reljićevim rečima, područje bivše Jugoslavije, sa izuzetkom Slovenije "već deceniju privredno tavori što znači da se produbljuju siromaštvo, nedjednakost i besperspektivnost, posebno za mlade ljude" što su "suštinski uzroci političke nestabilnosti".

"Tu nema razlike u odnosu na prilike u zemljama EU kao što upečatljivo pokazuje uspon Nacionalnog fronta u Francuskoj: demokratija i pravna država su ugroženi ukoliko opadaju životni standard i uverenje da će biti bolje u budućnosti", dodao je Reljić.

On je rekao da je region "politički, ekonomski, finansijski i na svaki drugi način zavistan od EU" i da je "manjak u robnoj trgovini sa EU dostigao sto milijardi evra u razdoblju od protekle decenije što je bitno više nego što su iznosile strane investicije i pomoć za razvoj".

EU bi, prema Reljićevim rečima, "trebalo da nadoknadi makar deo tog odliva uključivanjem regiona u fondove EU za strukturni razvoj, strateške investicije kao i mehanizme za očuvanje finansijske stabilnosti i da načelno region uključi u što više područja integracije unutar EU", dodao je on.

"Inače će se nastaviti ekonomske i društveno siromašenje u regionu, a vlasti u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i drugde još više će da pribegavaju populizmu i nacionalizmu kako bi opstale. Produbljivaće se podele u društvu – na pimer u Crnoj gori oko pristupanja Severnoatlantskom paktu – koje mogu da proizvodu i nasilne sukobe – kao noćas u Skoplju – i, u konačnom ishodu, da jačaju vlast koja pribegava prinudi i sili", rekao je Reljić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…