Reljić: Valjanost izbornog procesa i glasanja u Srbiji mogla bi da proceni nezavisna komisija EU, OEBS-a i Saveta Evrope

Dušan Reljić

Brisel, 23. jun 2020. – Direktor briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodnu saradnju i bezbednost (SWP) Dušan Reljić ocenio je da bi nezavisna međunarodna komisija trebalo da proceni valjanost izbora i celog izbornog procesa u Srbiji.

Ovaj predlog je izneo pod pretpostavkom da se želi izbeći prekid pregovora o pristupanju EU i spreči produbljivanje političkih podela u zemlji.

Politički ugled vlasti Srbije sada se u javnosti većeg dela EU ponovo srozao tamo gde je bio pred kraj Miloševićeve vladavine. Ukoliko se želi da se spreči dalje produbljivanje političkih podela u Srbiji i izbegne prekid pregovora o pristupanju EU, bilo bi neophodno da nezavisna spoljna komisija proceni da li su parlamentarni izbori u Srbiji bili legitimni„, rekao je Reljić za agenciju Beta.

Reljić je naveo da se predsednik Srbije Aleksandar Vučićnesumnjivo ciljanim upadljivim izjavama, svrstao uz američkog predsednika Trampa, podržao Kinu u obračunu sa demonstrantima u Hongkongu, nastavio sa veličanjem ruskog predsednika Putina, a izbegao je i da izgladi odnose sa EU posle izjave da je solidarnost EU ‘samo bajka’„.

On veruje da je sve to, uz upitnu legitimnost parlamentarnih izbora, „zapaženo u javnosti EU i zapamćeno“.

U Evropskom parlamentu i u nacionalnim skupštinama, u sredstvima informisanja na zapadu Evrope i u analizama političkih stručnjaka, na primer u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i drugde uglavnom na zapadu i jugu EU, preovlađuju ocene da je u Srbiji na delu vlast koja sve više postupa suprotno merilima pravne države i parlamentarne demokratije„, rekao je.

Sada je, po Reljićevim rečima, politički zanimljivo koliko će uporni biti protesti iz Evropskog parlamenta i parlamenata pojedinih članica EU onih političkih snaga koje ne žele da prihvate da EU pređe preko načina na koji su održani parlamentarni izbori u Srbiji.

On je ocenio da je „očito da vlade pojedinih zemalja-članica i aparat EU nisu sklone da kritikuju vlast u Srbiji. To je posebno slučaj sa Mađarskom, Poljskom i još nekim državama srednje i istočne Evrope„.

Reljić smatra da bi „valjanost celine izbornog procesa i samog glasanja“ mogla da proceni nezavisna komisija koju bi zajednički poslali EU, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savet Evrope (SE).

„Kao 1996/97, kada je komisiji na čelu sa Felipeom Gonsalesom, uglednim španskim političarem, bio poveren zadatak da ispita da li su lokalni izbori u Srbiji bili pošteni“, dodao je.

Na nedeljnim parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus su prešle samo tri liste: koalicija oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, i lista SPAS Aleksandra Šapića. Koalicija oko SNS imaće u novom sazivu parlamenta dvotrećinsku većinu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…