Reljić: Koncentrisanje na ‘ljudski razvoj’ važno u pristupu EU prema Zapadnom Balkanu

Dušan Reljić

Brisel 06. februar 2020. – Nova metodologija proširenja EU nudi samo kozmetičke promene a Zapadnom Balkanu potreban je drugačiji model koji bi bio usmeren na ljudski razvoj, ocenio je direktor briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) Dušan Reljić.

On je jedan od autora analize u kojoj se navodi da „bez rešavanja temeljnih uzroka trenutne situacije, posebno dugotrajne društveno-ekonomske entropije i političkog zaostajanja na Zapadnom Balkanu, nova metodologija proširenja samo će umanjiti uticaj EU u regionu„.

U analizi pod naslovom „Izbegavanje zamki još jedne birokratske vežbe: zašto je Zapadnom Balkanu potreban model proširenja EU zasnovan na ljudskom razvoju“ navodi se da uprkos nadi da će novi dokument ponovo uspostaviti konsenzus u EU po pitanju proširenja i oživeti iscrpljenu politiku prema Zapadnom Blakanu, jasno je da je reč o samo još jednom birokratskom pokušaju.

Govoreći za Dojče vele (Deutche Welle – DW) o studiji čiji su autori uz njega Mateo Bonomi i  Ardian Hačkaj, Reljić je ukazao da je „koncentrisanje na ‘ljudski razvoj’ važno u pristupu EU prema Zapadnom Balkanu„.

Pri prosečnim mesečnim prihodima od tri do četiri stotine evra, vladavina prava i demokratija ne mogu da puste duboke korene. Društva su podeljena na ogroman osiromašen deo i mali ostatak onih koji stiču velike profite u ‘zarobljenim državama„, rekao je.

Reljić je podsetio da je tim rečima i Evropska komisija 2018. godine označila stanje u regionu, u kome su političke odluke često proizvod ličnih interesa, po pravilu i korupcije u redovima vlasti, a ne odražavaju opšti interes, utvrđen demokratskim postupkom.

Građani shvataju da su ekonomski i politički u bezizglednoj situaciji i zato odlaze u inostranstvo.

Tokom 2018. godine, kako pokazuju podaci statističkog zavoda EU, maltene svaka dva minuta jedan građanin Zapadnog Balkana sticao je prvi put boravišnu dozvolu u EU – ukupno njih više od 230.000.

Ako se još uzme u obzir veći broj umrlih od novorođenih, region se prazni približnom brzinom od jednog čoveka svakih devedeset sekundi, naveo je.

Povodom „velikog plana“ za ekonomski razvoj i investicije na Zapadnom Balkanu koji je za Samit u Zagrebu najavio evropski komesar Oliver Varheji, Reljić je rekao da nije jasno  da li će to zaista biti neka vrsta Maršalovog plana koji će preokrenuti sadašnje društveno-ekonomsko i političko nazadovanje u regionu.

Imajući, međutim, u vidu sporenja unutar EU oko novog budžeta, mali su izgledi da nastupe promene i da Zapadni Balkan dobije neophodnu bespovratnu pomoć za stvarni napredak„, rekao je.

On je ukazao da razvoj na osnovu zaduživanja u inostranstvu nije doneo bitne pomake u regionu tokom protekle dve decenije. Tokom proteklih jedanaest godina, zemlje Zapadnog Balkana imale su manjak u trgovini sa EU od stotinak milijardi evra, veliki je i deficit u bilansima plaćanja sa inostranstvom.

Prosečan privredni rast na Zapadnom Balkanu je oko 2-4% godišnje, a bilo bi neophodno dvostruko više da bi tih šest ekonomija dostigle prosek EU za – trideset godina.

Zato je neophodan besplatan kapital za ulaganja u saobraćaj, telekomunikacije, zdravstvo, školstvo, istraživanje i drugu infrastrukturu – ukoliko EU zaista želi da ostvari geopolitički cilj izjednačavanja ekonomskih i političkih uslova na kontinentu kao dugoročnog garanta mira, rekao je Reljić.

U analizi iznose se i ključne premise na kojima bi trebalo da se zasniva novi model proširenja.

Među njima su na prvom mestu „konkretne mere koje imaju potencijala da udvostruče trenutni rast BDP u regionu na 6-8% jer je to jedini način da se povrati prospertitet i stabilizuju društva“ pri čemu se suštinsko uskaldjivanje sa EU može očekivati kada godišnji nivo ulaganja dostigne oko 25% BDP, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…