Rekordnih 50 igranih i dokumentarnih filmova na 12. Festivalu Slobodna zona

Beograd, 28. oktobar 2016.(seecult.org) – Festival Slobodna zona uvodi takmičarski program, a  prikazaće od 10. do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu rekordnih 50 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta.

 Okosnicu čine filmovi koji se bave problemima savremenog društva u doba globalizacije – od rata u Siriji (u potresnom dokumentarcu “Ukleti” sirijske rediteljke Live Jazji o ljudima zarobljenim u ruševinama gradova) i njegovih posledica (berlinski pobednik “Požar na moru” Đanfranka Rosija) do zastrašujuće perspektive globalnog sajber rata u koji je svet već zakoračio (Zero Days).

Prošle godine, na 11. Slobodnoj zoni, pobedničkim filmom proglašen je dokumentarac “Dugme od sedefa Patrisija Guzmana, čije su projekcije bile rasprodate u svim salama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Festivalski sajt je freezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEult.org

 
 

Za otvaranje 12. Slobodne zone odabran je film “Neruda” Pabla Laraina, koji će biti prikazan 10. novembra istovremeno u sva tri grada.

Najvažnija novina festivala Slobodna zona je da dobija takmičarski karakter, pa će se filmovi takmičiti za nagrade stručnog žirija za najbolji angažovani film u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji i za nagradu žirija za ljudska prava.

O nagradama će odlučivati javne ličnosti koje se profesionalno aktivno bave afirmacijom ljudskih prava i ličnim primerom aktivno doprinose dijalogu u sredinama iz kojih dolaze.

Nagradu za najbolji film u okviru selekcije 14+ dodeliće srednjoškolski žiri, a prirodna je posledica dugogodišnje saradnje Slobodne zone sa profesorima i učenicima osnovnih i srednjih škola širom Srbije – mladići i devojke koji će birati najbolji film iz selekcije 14+ već imaju i gledalačkog i volonterskog iskustva sa prethodnih izdanja festivala.

Publika Slobodne zone će, kao i do sada, odlučivati kojih pet filmova će narednog proleća ići na turneju po gradovima Srbije, a ove godine ih je bilo više do 40.

Nov programski segment Slobodne zone je regionalna selekcija, čija selektorka Biljana Tutorov pred publiku dovodi neke od najzapaženijih filmova iz prethodne festivalske sezone, koji se na autorski ubedljiv način bave problemima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti onoga što se u nedostatku bolje reči pomirljivo naziva “regionom”.

Autorke i autori tih 17 filmova beskompromisno pozivaju na dijalog, pomirenje, afirmisanje kulture sećanja i iskreno suočavanje sa posledicama ratova na području bivše Jugoslavije.

Neki od njih biće gosti Slobodne zone i lično će predstaviti svoje filmove u razgovoru sa publikom.

I prateći programi festivala posvećeni su dijalogu – tu su pre svega Noćni razgovorikoje uređuje i vodi Ivan Milenković – koji će sa svojim gostima četiri festivalske večeri posvetiti temama diktature (Pod suncem, režija Vitalij Manski), aktivnog suočavanja sa prošlošću i njenim posledicama (Žene plešu sećanja, Alehandra Vasaljo, Pia Sikardi), korupcije, samovolje države(a) (Treći, Arsen Oremović) i društvom na ivici potpunog uništenja čija su najstrašnija metafora ljudi primorani da napuštaju svoje potpuno razorene domove (Ukleti, Liva Jazji).

Prateći transmedijalni program Cross Media Zona obuhvata 13 naslova koji kombinuju aktivizam i najsavremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom, kroz nekoliko različitih digitalnih platformi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…