1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Regulatori u EU istražiće sumnje parlamentaraca o Ikeinim porezima

Regulatori u EU istražiće sumnje parlamentaraca o Ikeinim porezima

Regulatorne vlasti u Evropskoj uniji zadužene za pitanja državne pomoći istražiće izveštaj grupe  EU parlamentaraca u kom se švedski proizvođač nameštaja IKEA optužuje da je u šestogodišnjem razdoblju izbegao plaćanje najmanje milijardu evra poreza, poručili su iz Komisije.

"Evropska komisija primila je na znanje izveštaj i njegove nalaze koje će detaljno istražiti", kazala je u ponedjeljak portparolka EK za finansijske usluge i poreska pitanja Vanessa Mock. 

U studiji koju je izradila Zelena stranka u Evropskom parlamentu navodi se da je najveći svetski malotrgovac nameštajem IKEA bio u mogućnosti to činiti tako što je prebacivao prihode od rojaliteta preko jedne holandske kompanijea moguće preko Luksemburga i Lihtenštajna. 

"Jedna od tehnika je prebacivanje rojaliteta iz svake Ikeine trgovine u podružnicu u Holandiji, koja služi kao svojevrsni kanal. Rojaliteti ulaze i izlaze iz Holandije neoporezovani i završavaju u Lihtenštajnu, ili barem deo toga", navodi se  u izveštaju grupe parlamentaraca.

Napominju i da je švedska kompanija, takođe, uživala pogodnosti od poreskih shema u Luksemburgu i Belgiji.

Iz IKEA-e su poručili da su u 2015. godini platili efektivnu stopu poreza na korporativnu dobit od oko 19 posto.

Evropska komisija već je naložila holandskim i luksemburškim vlastima da vrate iznose u visini od po 30 miliona evra od lanca kafića Starbucks i automobilskog diva Fiat Chrysler Automobilesa, podseća Reuters.

Odvojeno, kako je objavljeno u ponedeljak u službenom glasilu EK, Holandija se 23. decembra požalila na odluku Komisije na Opštem sudu sa sedištem u Luksemburgu.

Potom je Fiat 29. decembra  predao svoju žalbu, a isto je učinio i Luksemburg 30. decembra. Saslušanja će se verovatno održati do kraja godine, a odluka sudaca očekuje se iduće godine. 

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…