Regionu potrebna alternativna medijska scena

Novi Sad, 31. oktobar 2016. (Autonomija) – Potrebno je napraviti alternativnu medijsku scenu na celom području bivše Jugoslavije, jer u mejnstrim medijima i na javnim servisima dominiraju cenzura i autocenzura, a novinarska scena u regionu bila je bolja devedesetih godina prošlog veka nego što je danas, zaključeno je na sastanku Novinarske mreže, u subotu, u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Novinarska mreža je neformalna koalicija novinara iz zemalja bivše SFRJ, koja je nastala kao solidarni odgovor profesije na snižavanje nivoa medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu, ali i drastičan porast ugrožavanja etičkih normi izveštavanja, između ostalog i eskalaciju govora mržnje koja je primetna u mnogim zemljama bivše Jugoslavije.

Na konferenciji je predloženo da se u stvaranje alternativne medijske scene zajedno s novinarima uključe i nevladine organizacije, ali i publika kroz lične donacije i kroz participativno novinarstvo.

Potrebno je izvršiti pritisak na javne servise da rade u javnom interesu i u interesu građana, a isto tako i da se građanima objasni zašto su važni javni servisi i njihova uređivačka nezavisnost, rečeno je na konferenciji.

Novinar iz Hrvatske Ladislav Tomičić rekao je da je potrebno formalizovati saradnju unutar Novinarske mreže, kroz zajednički rad na prekograničnim projektima.

„Vreme je da počnemo raditi u korist profesije i zato nam je potrebno samo malo entuzijazma, da barem malo osvestimo ljude šta to znači novinarstvo”, kazao je Tomičić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da se u Srbiji „ništa ali baš ništa” od agende iz akcionih planova za medije u okvirnu pregovara sa EU ne sprovodi, a više je nego evidentno takozvano odsustvo političke volje.

On je ocenio da je veoma važno i pitanje slobode javnih medijskih servisa u regionu, koja je veoma ugrožena.

“Recimo, na Radio-televiziji Vojvodine manje-više isti ljudi i zastupnici iste politike kao one iz devedesetih godina, ponovo su sproveli čistku i desetine naših kolega je protivzakonito smenjeno, marginalizovano, neki su dali otkaz… Na RTV-u ponovo vladaju cenzura i autocenzura, uređivačka politika je doživela sunovrat, a onaj težak i mukotrpan napredak u ovoj kući koji su ostvarili pre svega mladi ljudi, preko noći je poništen”, naveo je Sejdinović i dodao da ništa bolja situacija nije ni na većini javnih servisa u regionu.

Konferenciju “Prekogranična novinarska saradnja – ciljevi i perspektive” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…